НОВИНИ

Китайският културен център в София отбелязва празника Средата на есента с поредица от събития

китайският културен център софия отбелязва празника средата есента поредица събития
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:34, 18.09.2024
Чете се за: 08:12 мин.
У нас
Слушай новината

От 16 септември официално стартира едноседмичната поредица от дейности на Китайския културен център в София Празника Средата на есента „Заедно съзерцаваме една и съща луна“. Тази поредица от дейности включва шест основни теми: рецитал на стихове, посветени на Празника Средата на есента, съвместна изложба на произведения на китайски и български художници, промоция на културния туризъм на тема Великия транспортен канал, тематичен коктейл „Чаят среща виното“, изложба на фенери във формата на Риби от Сяншан и „Лунния заек", за да изразим нашата благодарност към българските приятели. Той предава дълбоката и изтънчена китайска култура зад Празника средата на есента.

Вечерта на 16 септември при пълнолуние, повече от сто гости от Китай и България се събраха в центъра, за да отпразнуват Празника Средата на есента. Церемонията по откриването на рецитала на стихове и съвместната китайско-българска изложба е под ръководството на Посолство на Китай в България, а организаторите са Китайския културен център в София, Асоциация за международен културен обмен Шанхай и Съюза на българските художници. Зам.-председателите на Народното събрание, г-н Цончо Ганев и г-н Андрей Чорбанов, посланикът на Китай в България Н.Пр. Дай Цинли, директорът на Дирекция „Наука и технологии“ на Шанхайската асоциация за чуждестранен културен обмен, г-жа Ян Йен, председателят на Съюза на българските художници г-н Любен Генов, директорът на Китайския културен център в София, г-н Хонг Хай, както и представители на културните, туристическите, образователните, бизнес и медийните среди, китайски и студенти и български приятели присъстваха на събитието.

Директорът Хонг Хай каза в приветствената си реч, че „Заедно съзерцаваме една луна“ е глобална марка, стартирана от Министерството на културата и туризма на Китай, и също така е една от годишните ключови дейности на центъра. Все повече български приятели могат да научат за нея чрез разнообразни културни дейности, да се запознаят с Празника средата на есента, да го харесат и да усетят чрез него богатото съдържание на китайската култура.

Посланик Дай Цинли каза в речта си, че Празникът Средата на есента символизира обединението и хармонията, въпреки че Китай и България са на хиляди километри една от друга, днес хората на двете страни споделят една и съща ярка луна и заедно изживяват очарованието на китайската култура чрез поезията. Тази година се навършват 75 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, а множеството положителни резултати от сътрудничеството в областта на културата и в други са показателни. Тази изложба е още един ярък пример за културната интеграция на двете страни.

В словото си зам.-председателят на Народното събрание и председател на Групата за приятелство България-Китай, г-н Цончо Ганев, благодари на пратениците, съдействали за разпространението на китайската култура в България. Чрез различни културни дейности като Фестивала на драконовите лодки, Втория китайско-български фестивал на ушу културата и Седмицата за насърчаване на културата на туризма, хората в България имат възможност да оценят съкровищата на китайската култура, позволявайки на хората от двете страни да се разбират по-добре. Г-н Ганев изрази очакване,че по-нататъшно сътрудничество между двете страни в областта на културата и икономиката ще доведат до още по-видими резултати и проекти.

В поздравителното си адрес зам.-председателят на НС, г-жа Росица Кирова, пожела на всички честит Празник Средата на есента. Тя даде висока оценка на дългата история и културния принос на Китай към света и подчерта значението на традиционното приятелство и отношения на сътрудничество между България и Китай, както и изрази увереност в по-нататъшното задълбочаване на обмена по случай 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между две страни.

Директорът на Дирекция “Наука и технологии” към Шанхайската асоциация, г-жа Ян Йен, се надява, че чрез тази изложба тя може да покаже уникалното очарование на изкуството от двете страни, да насърчи обмена и сътрудничеството между художници от Китай и България и да допринесе за задълбочаването на културния обмен между двете страни.

След това гостите заедно прерязаха лентата на съвместната китайско-българска художествена изложба 2024 г.

Рециталът на стихове, посветени на Празника Средата на есента, е разделен на три теми: „Да пътуваме из Великия канал с поезия“, „С песен за рози говорим за цивилизацията“ и „Луната е пълна, а хората са заедно“, обхващащи рецитиране на поезия, танци, песни, фолклорни музикални изпълнения и т.н. Под тази формата се отправят пожелания за щастливо семейство и хармония в света в нощта на Празника Средата на есента.

Интеграцията на културата и туризма е един от акцентите на рецитала. Центърът специално планира този синтез между популяризиране на културния туризъм, посветена на Великия канал, като избра известни градове и пейзажи покрай канала и използва поезията като пътеводител за пътуване из Китай. Български младежи, облечени в традиционни китайски дрехи ханфу, под звуците на гуджън, рецитираха класически стихотворения като „Пролетна река в цветната лунна нощ“, „Съзерцавам планината Тай“ и „Лодката под клена“, пренесе гостите в поетичната представа за Великия канал, минаващ през севера и юга и течащ в продължение на хиляди години.

Освен това чрез песента „Светлина“ na публиката беше представена “линията” - „Централната ос на Пекин: ансамбъл от сгради, показващ идеалния ред на китайската столица“, която беше включена в Списъка на световното наследство от ЮНЕСКО през юли тази година. Това е и топло привествие към публиката да пътува до Китай.

В същото време интересната интерактивна сесия с въпроси и отговори позволи на гостите да подобрят разбирането си за културата на Празника на средата на есента и китайския проект за изследване на Луната, представен от „Чан’ъ 6“.

Преплитането и разцветът на китайската и българската култури също беше напълно демонстрирано в тази поетична среща. Българската песен „Една българска роза“, изпята от китайски деца, стиховете от рецитала, представени от български ученици, и танцът „Чандзюен“, изпълнен от китайски и български студенти, демонстрираха идеята, че оценяване на собствената си красота сред споделянето и заедността на красотата. Събитието завърши успешно с тематичната песен „Нека си пожелаем дълголетие“, изпята от всички участници.

Снимки: Китайски културен център, София

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден без жертви на пътя
Ден без жертви на пътя
Питбул нападна жена и уби кучето ѝ
Питбул нападна жена и уби кучето ѝ