НОВИНИ

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу: Ние сме близки - София, Истанбул, Атина - градове с обща култура

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 01.07.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е интересна политическа фигура. Опонент на президента Ердоган и управляващата партия, той спечели кметските избори с прочутото изречение "Всичко ще бъде много хубаво". Имамоглу даде специално интервю пред Бойко Василев за "Панорама".

БНТ: Г-н Имамоглу, какво могат да направят балканските градове за себе си? Питам заради Вашата инициатива за мрежа на балканските градове Б-40.

Екрем Имамоглу: Можем да направим много! Ние сме близки: София, Истанбул, Атина. Градове с обща култура. Може да опитате едно ястие и тук, и там. Един музикален стил - също. Естествено е да намираме решения заедно. Затова споделих тази своя мечта и в началото на миналата година казах на колегите "Да го направим!" Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи теми и бързо подписахме декларация. А сега, със Софийска голяма община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са местната демокрация, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да направим много за дигитализацията и интелигентните градове. Това сътрудничество е полезно както за моята страна и град, така и за Европа.

БНТ: Казвате "София". Има ли общо между София и Истанбул?

Екрем Имамоглу: Много неща. Първо, дълбоката историческа връзка; стотици години. А и София е специална за нас. Тя пази спомени за Ататюрк. Бил на мандат тук за около година и половина. Знаем за бала, на който се е появил в еничарски костюм. Истанбул пък е Балканите в резюме. За пръв път бях в София преди 18 години и много се впечатлих от България. Съжалявам, че толкова дълго не съм идвал. Усещам, че връзките ни ще укрепват още.

БНТ: Кое е най-трудното да управляваш град от над 15 милиона, с толкова много история, трафик и казуси?

Екрем Имамоглу: Няма да сгрешим, ако кажем 20 милиона.

БНТ: Да, 20, ама с предградията.

Екрем Имамоглу: Е, огромен град! Има трудности, но и огромни възможности. Истанбул има почитатели по цял свят. Убедих се лично, когато бях избран за кмет. Фактът, че на истанбулските избори спечели демокрацията, по интересен начин зарадва хората в региона, че и в Северна, Южна Америка, чак в Далечния Изток. Истанбул има огромно влияние и младо население – и искаме да се възползваме от това. Чертаем бъдещето, имаме цели за 2050, правим всичко заедно с гражданите. Рядко ще намерите толкова квалифицирани кадри, колкото в Истанбул. Искаме да реализираме капацитета, който носи креативният, свободен дух на града. В момента строим едновременно 10 метролинии. Това е световен рекорд. Подготвяме тръжната процедура за още 3. Искаме Истанбул да е в тройката на градовете с най-развито метро. Имаме 10 - 12 години да го постигнем. Само за 3 години създадохме 5 милиона квадратни метра зелени площи.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоренцо Мичели: Загубата от Бразилия не променя с нещо ситуацията ни с оставането в Лигата на нациите
Лоренцо Мичели: Загубата от Бразилия не променя с нещо ситуацията ни с оставането в Лигата на нациите
Славия с класическа победа над Спортист Своге при представянето на "белите" за новия сезон
Славия с класическа победа над Спортист Своге при представянето на "белите" за новия сезон