Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Иванов: Можем да търсим съгласие въпреки поляризацията в парламента

bnt avatar logo
от БНТ
21:49, 01.07.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да има правителство, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Панорама".

"Ние сме на политически кръстопът - в едната посока следва още повече разделение. Едни избори в изключително сложен сплит от вътрешни и външни кризи ще излъчат парламент, в който още по-трудно ще се взимат решения, отколкото сега. Другият ръкав на кръстопътя е да овладеем парадоксите."

В този парламент има страшно много лична непримиримост и търсене на "морално изчистване", смята Иванов. Парадокс, според него, е че актуализацията на бюджета се е приела с огромно мнозинство.

"Факт е, че гласовете за бюджета винаги са били един от фундаменталните показатели за политическата система и кой къде стои. 230 души "за" бюджета говори за определени фундаментални политически съгласия. Показва, че в този парламент, въпреки тази поляризация, ние всъщност имаме възможност да търсим и съгласие."

Това не означава безпринципни компромиси и изоставяне на позиции, а че страната ни е изправена пред изключителни предизвикателства, но и важни решения:

"Например - в отношенията с Русия и изобщо позиционирането в новата среда за сигурност в Източна Европа", уточни Иванов.

Христо Иванов: Ако отстъпим пред ултиматума на Митрофанова, ще се създаде по-голям проблем

Ключът, който за Христо Иванов ще определи накъде ще тръгне държавата, е съдебната реформа:

"Това е инструментът, чрез който ние да разделим политиката от твърденията за корупция. Да кажем - в България има съд, в България има сериозно реформирана прокуратура, на която можем да имаме доверие да се занимава на твърденията на едни срещу други за определена престъпна дейност."

Задачата на Асен Василев е не просто да намери 121 депутати, ами заедно с коалиционните партньори да намери начин да намери политически съгласия и с останалите партии в парламента преди местните избори след година, заяви Иванов.

"Дотогава имаме да свършим няколко неща. Да влезем в еврозоната - ако не го направим в следващите 12 месеца, няма да се случи най-вероятно. Да направим модернизацията на Българската армия, да я започнем най-накрая. Да се справим с инфлацията. Да се преборим за българската енергийна и геополитическа независимост. Това е фундаменталната кауза на тази страна."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвиците" не успяха да се противопоставят на Бразилия в Лигата на нациите
"Лъвиците" не успяха да се противопоставят на Бразилия в Лигата на нациите
Изабела Янкова: Големите успехи идват с постигането на малките цели
Изабела Янкова: Големите успехи идват с постигането на малките цели