НОВИНИ

Кметът на Омуртаг и баща му вече са обвиняеми за организирана престъпна група

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за двамата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:26, 20.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на Омуртаг и баща му вече са обвиняеми за организирана престъпна група извършвала длъжностни и корупционни престъпления. Бащата на Ешрефов - Хасан, е бил ръководител на престъпната група. "По света и у нас" научи, че обществени поръчки на общината са възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител е наемана фирма на бащата на кмета на Омуртаг. Според наши източници има и трети обвиняем за участие в схемата.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е настанен в болницата в Омуртаг, след като е получил инфаркт. Той е там под полицейска охрана, след като вчера е бил арестуван. Случаят се води от Софийска градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията.

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура потвърдиха арестите. Води се разследване, образувано първоначално по данни за подкуп.

В хода на разследването са извършени множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК).

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП и Комисията за противодействие на корупцията са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност.

На 19.02.2024 г. е предявено постановление за привличане на бащата на Ешрефов в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК).

На същата дата е предявено постановление за привличане и на Ешреф Ешрефов, като обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в групата.

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа.

Предстои да бъде направено искане за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас: Има много неща за подобряване в сравнение с Буенос Айрес
Карлос Алкарас: Има много неща за подобряване в сравнение с Буенос Айрес
Георги Кабаков ще ръководи реванша в Лига Европа между Карабах и Брага
Георги Кабаков ще ръководи реванша в Лига Европа между Карабах и Брага