НОВИНИ

Нов анекс към Националния рамков договор - какво предвижда той?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:20, 20.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Облекчения в здравната система. Националната здравна каса, лекарският и зъболекарският съюз подписаха анекса към Националния рамков договор.

"Приключихме преговорите за анекса към Националния рамков договор. В този анекс продължаваме политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ. Надяваме се интересът към професията общопрактикуващ лекар да продължи да се повишава. Интересът към работата в извън болничната помощ също. Подобряваме достъпа на пациентите до еднодневни медицински процедури. Надяваме се да не се налага, когато имаш лек здравословен проблем да бъдеш принуждаван да бъдеш хоспитализиран и да имаш няколко дни, отнети от твоето ежедневие", каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

"Давам си сметка, че това е една от най-демократичните системи за изграждане на едно обществено здравеопазване. Договорното начало, което пронизва цялата система на всички нива, започва от този рамков договор. Всъщност това е истинският баланс на интересите. Смятам, че ако продължим тази традиция, която е дълбоко българска и демократична, ние за в бъдеще ще имаме добро здравеопазване и надявам се благодарно население", каза д-р Христо Хинков.

Д-р Маджаров подчерта, че се предвижда много по-добро финансиране на тежките медицински дейности в болничната помощ, както и по-лесна и по-всеобхватна диагностика.

Със заложените промени вече няма да се налага да се чака с месеци за ядрено-магнитен резонанс.

За първи път се въвежда "минимален" и "максимален" болничен престой за лечението на инсулт, като вече пациентите в по-тежко състояние няма да бъдат изписвани след четвъртия ден. За целта е предвидена възможност за престой до 10 дни.

Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване.

Предвижда се и лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури да бъде без ограничения.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима българи започнаха с победи на турнир от категория J500 в Кайро
Четирима българи започнаха с победи на турнир от категория J500 в Кайро
Мъж без книжка предизвика гонка с полицията в Бургас и катастрофира
Мъж без книжка предизвика гонка с полицията в Бургас и катастрофира