НОВИНИ

Кметовете по места ще решават кога да отворят парковете

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 26.04.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Кметовете на общини ще решат кога да отворят парковете. Те трябва да създадат необходимата организация за прилагане на противоепидемичните мерки.

В Русе още от утре хората ще могат да разхождат децата си в два парка. Паркът на младежта и Паркът на възрожденците ще бъдат отворени за разходки. Проблемът е, че имат много входове и трудно може да се въведе еднопосочно движение. Затова патрули ще следят стриктното дали се спазват правилата.

Най-важно е хората да се движат на дистанция, да не се ползват детските площадки и съоръжения, да не се сяда по пейките и да не се консумира алкохол.

В Парка на Младежта и днес имаше хора по алеите и най-вече семейства на велосипеди. Родителите са доволни, че официално ще им бъде разрешено да се разхождат заедно с децата си.

Нурал Шабан: Децата, месец и нещо са вече под карантина и нещата излизат малко извън контрол в домашна обстановка.

В същото време родителите са притеснени, че парковете могат да се превърнат в оживени и опасни места за разпространение на вируса.

Филип Драганов: Няма да е лошо да има малко контрол за хората, които се събират, които не са от едно семейство.

Контролът ще се осъществява от полицаи и служители на общинското звено за охрана на обществения ред.

Спасимир Димитров - директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" - Община Русе: Да не се събират на големи групи, особено млади хора, които за съжаление не са в най-рисковата група, но на практика най-често нарушават забраните.

Само за седмица в Русе са глобени с по 300 лева - 127 души, защото са били без маски. Солени санкции ще има и за всички, които не се съобразяват със забраните в парковете.

Спасимир Димитров - директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" - Община Русе: Да се създава еднопосочно движение при толкова много входове на парка е може би излишен ресурс. Тия, които не са дисциплинирани, ще бъдат глобени с цел да им се покаже, че нещата наистина са сериозни.

Освен достъп до плажа - в община Бургас обмислят и няколко варианта за посещение на Морската градина. От местната администрация ще решат дали в определен час да се допускат различни възрасти или Приморският парк да бъде разделен на зони, в зависимост от възрастта на посетителите.

От утре официално и жителите на Казанлък ще могат да разхождат децата си в парковете "Розариум" и "Тюлбе".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново огнище на COVID-19 в Дупница - заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол"
Ново огнище на COVID-19 в Дупница - заразените са служители в ТЕЦ "Бобов дол"
Отварят парковете в София за семейства с малки деца (ОБЗОР)
Отварят парковете в София за семейства с малки деца (ОБЗОР)