НОВИНИ

КНСБ прогнозира: Режим на тока след 2030-та и над 100 000 безработни само в енергетиката

Николай Минков
от Николай Минков
22:01, 22.06.2020
5153
Чете се за: 01:02 мин.
Бизнес

КНСБ прогнозира режим на тока след 2030-та заради ангажимента на България да затвори въглищните централи и над 100 000 безработни, само в енергетиката. Синдикати и работодатели представиха становището на Икономическия и социален съвет по новото "зелено" европейско законодателство, забраняващо индустриите, отделящи въглеродни емисии, което ще бъде гласувано през есента.

Със затварянето на въглищните електроцентрали най-късно през 2030-та заради новото "зелено" евро законодателство България ще изпита дефицит на ток от 1600 мегавата, което ще застраши енергийната ни сигурност, предупредиха от КНСБ.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Ако тя не бъде заместена с друга базова мощност, час по-скоро, тази дупка, особено зимния период, ще доведе до огромни проблеми - или до режим на тока по някакъв начин или ако има внос, ще бъде на огромни цени.

Според синдиката, цял отрасъл ще загине.

Между 90 и 150 хил. души ще загубят работата си в Мъглишкия и Бобовдолския въглищни басейни заради "зелената сделка", сочи прогноза на КНСБ.

Работодателите предупредиха, че цели производства ще напуснат ЕС заради ограничаването на индустриите, отделящи парникови газове. Възможни са и фалити.

Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал: Ние трябва да затворим такива сериозни мощности, които са в България, в металургията, в химията. Можем да споменем и предприятия, като Стомана, КЦМ, Арубис в металургията. В химията - Неохим, Агрополихим и да внасяме тези продукти отвън, където те ще се произвеждат при по-лоши условия, отколкото в момента в България.

Синдикати и работодатели настояват ЕК да ревизира предложението за намаляване на парниковите газове с 50% до 2030-та. Категорично са против част от средствата от въглеродни емисии държавите да връщат на Брюксел.

Поискаха "въглероден данък" със средствата, от който да се подпомагат енергоемките икономики, каквато е българската. До есента страната ни трябва да внесе своите поправки в закона преди гласуването му от европарламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначиха Никола Попов за главен съдия на срещата Левски - Локомотив (Пд)
Назначиха Никола Попов за главен съдия на срещата Левски - Локомотив (Пд)
Започва пролетният базар на книгата
Започва пролетният базар на книгата