НОВИНИ

Коалицията "ПП - ДБ" се обедини с 50 граждански организации под мотото "Има как"

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:39, 19.02.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Членове и симпатизанти на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" се събраха пред Народния театър в столицата и заявиха, че обединяват сили с над 50 граждански организации за общата кауза.

"Има как" България да бъде справедлива, европейска и модерна държава, обявиха лидерите на новото обединение. Събитието им предизвика недоволството на ГЕРБ, които се възмутиха, че денят, в който отбелязваме 150 години от гибелта на Левски, не е време за такъв тип прояви. Левски е на всички българи, коментираха от партията на Бойко Борисов.

Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България” избра деня, в който почитаме паметта на Васил Левски, да представи целите на новото обединение. Кирил Петков припомни думите на Апостола, че съдбата на държавата зависи от собствените ни задружни сили, думи напълно актуални и днес.

"Започнахме да осъзнаваме, че не трябва да чакаме никого, че зависи от самите нас. Зависи от самите нас как ще си подадем ръце, ще се обединим и ще кажем България може да бъде по-различно място. България може да бъде една просперираща европейска държава. Тази кампания ще бъде събирането на всички граждански организации, всички каузи, които казват заедно: "България ще бъде различна". Благодаря ви, че вече сме тук заедно", заяви Петков.

Мотото на коалицията е "Има как". Атанас Атанасов увери, че ще направят всичко възможно страната ни да стане част от еврозоната и Шенген.

"Това, което пише на сградата на Народното събрание, е изключително важно - "Съединението прави силата" И ние направихме всичко необходимо да съединим реформаторските сили у нас, за да може да спечелим на 2 април и да променим България", каза Атанасов.

"Никой от нас не е по-голям от каузата и обединението" - така Кирил Петков отговори на своя съпартиец Александър Дунчев, който отказва да приеме решението начело на листата в София област да застане човек от "Демократична България" Дунчев заплаши, че ако това стане, вероятно ще напусне партията.

Снимки: БГНЕС

Събитието на "Продължаваме Промяната - Демократична България" провокира остра реакция от ГЕРБ. На извънреден брифинг Тома Биков заяви, че днес отбелязваме 150-годишнина от гибелта на Левски и не е ден за празник и музика в центъра на София, а най-малко - повод за откриване на предизборна кампания.

"Левски не е нито на партиите, нито на отделните обществени групи. Левски събира в образа си цяла България. Обидно е образът на Левски да бъде ползван и приватизиран от една група хора, които са дошли тук да вземат, а не да дадат, както е направил Левски – той е дал живота си, а част от тези хора са дошли тук да уредят живота си. Ние осъждаме категорично възможността този образ да бъде ползван от Кирил Петков и обкръжението", коментира Тома Биков от ГЕРБ.

По думите на Биков тази проява "няма да ги направи повече българи, защото това е въпрос на самоусещане, а не на парадиране".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорите ни научиха съперниците си в турнира „Странджа"
Боксьорите ни научиха съперниците си в турнира „Странджа"
Даниил Медведев спечели тенис турнира в Ротердам
Даниил Медведев спечели тенис турнира в Ротердам