НОВИНИ

Възпоменателна церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски (Снимки)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:57, 19.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. На 150-годишнината от гибелта на Васил Левски хиляди отдаваха своята почит пред паметника му в София. Малки и големи чакаха на опашка пред монумента на националния герой. БНТ предаде пряко от София възпоменателната церемония.

Вижте още в прякото включване

Още от вчера пред паметника на Апостола в София се стичат хора, които поставят цвете в знак на почит към паметта и делото му. Преди церемонията периметърът около паметника беше временно затворен, но след края на официалната част всички граждани могат да поднесат цветя пред паметника.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Церемонията започна точно в 18.00 часа. Гвардейски оркестър изпълни някои от любимите песни на Левски пред всички, които искаха да отдадат почит.

"Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дякона и възрожденците възкресиха и ни завещаха", заяви в речта си държавният глава Румен Радев.

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостола на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много - възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята. А словата му надживяха и епохите.

"С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите", казва Дякона. И ние вървим - падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява.

Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден.

Само с разум и солидарност можем да преведем страната ни през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството на страната ни. Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дякона и възрожденците възкресиха и ни завещаха, защото, както пише Левски, всичко зависи от нашите задружни сили. Против тях не може да противостои и най-силната стихия. Вярвал го е в робски години, то е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола! Да живее България!", каза президентът

Възпоменателни прояви бяха организирани е в цялата страна. Снощи в родния град на Апостола - Карлово, също се проведе възпоменателна церемония. Проявите в негова чест продължиха и днес с митинг-поклонение пред паметника му.

Цялата церемония можете да проследите тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Класически успех на Манчестър Юн срещу Лестър
Класически успех на Манчестър Юн срещу Лестър
Станимир Стоилов: Левски ще продължи да се бори
Станимир Стоилов: Левски ще продължи да се бори