НОВИНИ

Кога перничани могат да очакват облекчен режим на водата?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
10:03, 10.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Общество

Водопроводът Мало Бучино-Перник ще е готов в срок - до края на седмицата. Това каза за БНТ областният управител на Перник инж. Емил Костадинов. Чрез него ще може да бъде облекчен водният режим в града и околните села. Предложението да има вода през целия ден, а не само по 7 часа е заради грипната епидемия и опасността от коронавирус. Предстои то да бъде разгледано от МОСВ.

Новият режим предвижда, докато има грипна епидемия и опасност от коронавирус, да се използва едновременно вода от язовирите "Белмекен" и "Студена". А не както беше планирано - само от "Софийската вода".

Инж. Емил Костадинов, областен управител на Перник: От сутринта до вечерта да има, вечерта да няма вода, но това могат да кажат единствено ВиК с разчетите.

Промяната в режима ще стане възможна след завършване на новия водопровод Мало Бучино-Перник. Заради забавяне на границата, последните два камиона с части за него пристигат днес. 45-дневният срок за изграждането му обаче ще бъде спазен, обещава областният управител.

Инж. Емил Костадинов: Тръбите идват от Испания, минават през Гърция, през Италия. След това имаме коронавирус в момента и има забавяне на границите, тъй като трябва да бъдат проверени и почистени камионите.

Почти готова е и помпената станция при село Мало Бучино.

Георги Гигов, ръководител на проекта за помпената станция: Чакаме клапите, чакаме дебитомера и удароубивателя. Очакваме ги днес и имаме готовност и през нощта да се работи, за да може да ги подвържем. След това имаме да направим заварки в рамките на 1-2 дни и ще сме готови за пълнене на резервоар.

Инж. Емил Костадинов: Надяваме се до неделя да сме минали с пробите. Надяваме се неделя, понеделник вече да може да се подава вода.

Заради строителството до неделя остава ограничено и движението по пътя Големо Бучино-Перник. Междувременно нивото на обема в язовир "Студена" надхвърли 6 милиона кубични метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Wizz Air отменя всички полети до Италия и Израел
Wizz Air отменя всички полети до Италия и Израел
Започват проверки на пазара по повод Деня на потребителя
Започват проверки на пазара по повод Деня на потребителя