НОВИНИ

Кои бяха основните проблеми при организацията на вота - равносметката

бяха основните проблеми организацията вота равносметката
bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 03.04.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Въпреки че е има ръст в сравнение с миналите избори, броят дефектирали машини вчера е пренебрежимо малък и не може да даде отражение на изборния резултат. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Той подчерта, че многократно са отправяни предупреждения за хаоса, който ще се случи с преброяването на бюлетините и при приемането на протоколите в РИК, "превръщането в последния момент на машините за гласуване в принтери ще доведе до изненади".

"Всичко това се случи благодарение на отказа от какъвто и да е експертен диалог от страна на българските депутати в рамките на приемането на това законодателство. Всички си спомняме приемането посреднощ без никакви дискусии по един доста груб начин", посочи той.

Калин Славов е скептично настроен към възможността да има наказани за купуване на гласове. Според него разплитането на цялата верига не се прави целенасочено и се стига до политически чадър в рамките на разследванията.

"Този тип аномалии, свързани с преместването на вота на групи хора от една партия в друга, без да има никакво обяснение за това, и часовете, в които се гласува - обикновено това е след 4, защото тогава става ясно на кого колко гласове му трябват, може би и при по-добра цена се продават гласовете. За съжаление, това е един постфактум метод. Разбираме, че има нарушения, но не е възможно някой да бъде наказан, нито е възможно да бъдат променени резултатите от изборите", изтъкна той.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията големия проблем при организацията на изборите не са били машините за гласуване, а серията бомбени заплахи.

"Дефектиралите машини винаги предизвикват дискусия между противниците и поддръжниците на машинния вот, но не това беше големия проблем за изборния ден. По-скоро големият проблем беше началото на седмицата, когато се появиха бомбените заплахи за училищата. Стана ясно, че ако това се беше случило в четвъртък или петък, институциите нямаше да успеят да реагират адекватно и ситуацията за изборите щеше да бъде по-неприятна", каза той.

Безлов коментира връщането на хартиената бюлетина, като заяви, че за момента по данни на МВР има значим ръст на сигналите за измами. Той напомни, че това са сигнали и е редно да се изчака експертната оценка за аномалии в секциите, където е възможно да има купен вот. По негова оценка контролираният вот е по-труден за доказване.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина известният български художник Иван Савов
Почина известният български художник Иван Савов
В две секции в Бурса няма нито един глас за ДПС
В две секции в Бурса няма нито един глас за ДПС