НОВИНИ

Кой е българинът, превърнал градината на британското посолство в "най-красивата в България"

Валентин Въльовски вече 30 години се грижи за райското кътче

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
13:19, 22.10.2023
7331
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

На метри от трафика на столичния булевард "Васил Левски" светът притихва. Шумът на клаксоните и изпаренията на колите са заменени от деликатен аромат на рози. Мястото е градината на британското посолство. Наричат я "най-красивата в България", а вече 30 години за нея се грижи Валентин Въльовски.

"Тук са може би над 400 вида рози. Катерливи, чаени хибриди, английски рози има, които са специално доставени за тази градина. Старал съм се за всеки сезон да има по нещо. Естествено не е толкова богата на цвят точно през есента, но тогава листата вече придават друг вид на градината", споделя Валентин Въльовски, градинар на резиденцията на британското посолство.

На площ 1,5 акра в нея растат 38 дървета от 13 вида, 40 вида рози в 15 различни цвята, безброй много други цветя. Над 30 000 гости са преминали през полянката в задния двор на посолството, но тревата продължава е съвършено зелена и тучна. И в студ, и в пек се грижи съвсем сам за градината, за която британският посланик Диксън казва, че си е градината на Вальо.

"Всички кътчета на градината си ги харесвам. Всяко внася уют в градината. Едно от тях беше тази полянка с огромния кестен и пейката - английската пейка", разказва още Вальо.

"Звездата" в градината е дървото, което при първата си визита в България Чарлз Трети засажда заедно с Вальо. Орех, като символ на вечността, при това български.

"Обърна внимание на всеки един, поздрави се с всеки. 2003 година при второто посещение намери време, независимо от кратката визита, дойде лично да ми благодари, че се грижа за дървото, което е посадил. Мисля, че и това нещо е имало значение при определянето на моята номинация от негово величество", коментира Валентин Въльовски.

За дългогодишната си служба в посолството и за това, че с много любов е успял да превърне градината в оазис Валентин получава медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения. Отличието се дава на хора със значителен принос на местно ниво.

"Това беше страхотна изненада за мен. И първите дни не можех да повярвам, не можех да свикна, че това се случва точно на мен. Най-важна според мен си беше оценката на краля", допълва Валентин Въльовски.

Висока оценка от краля получава и Стефан Китанов - създател на "София Филм Фест". Човекът, който вече 30 години среща българската публика с най-доброто от световното кино и в частност с това от Острова. В сърцето си пази специално място за "Монти Пайтън", на които посвещава цели фестивали.

"Британското кино е висока класа. Британското чувство е много специфично и характерно за британската култура. Самоиронията е много характерна за британския хумор. Няма авторитети, няма бариери. Всеки може да бъде обект на шега и тези шеги са комуникативни с целия свят", заяви Стефан Китанов, създател и директор на "София Филм Фест".

Казва, че когато за първи път гледа "Монти Пайтън" буквално пада от смях на земята. Той е и сред щастливците, чиято работа ги е срещнала с част от най-големите в киното, като режисьора Тони Палмър, както и пайтъните Тери Джоунс, Тери Гилиъм и Майкъл Пейлин.

"Това, че успях да достигна до моите кумири "Монти Пайтън", наистина ме прави щастлив. Тери Джоунс при едно от гостуванията си в България, при представянето на филмите за Монти Пайтън, аз благодарих на директора на британския съвет, че помагат за представянето на британското кино и култура, той скочи и каза "Наистина ли?" и се втурна да целува обувките на директора", разказа още Стефан Китанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Димитров: Кръстаич не спази обещанието си да пусне футболистите в младежкия отбор (ВИДЕО)
Александър Димитров: Кръстаич не спази обещанието си да пусне футболистите в младежкия отбор (ВИДЕО)
Остава горещо с рекордните 31° - кога се очакват валежи
Остава горещо с рекордните 31° - кога се очакват валежи