НОВИНИ

Гордост: Двама българи с почетни медали от крал Чарлз III

Бяха отличени създателят на "София филм фест" Стефан Китанов и градинарят на резиденцията на британското посолство Валентин Въльовски

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:42, 20.10.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Повод за гордост - създателят на "София филм фест" Стефан Китанов и градинарят на резиденцията на британското посолство Валентин Въльовски бяха отличени с почетни медали от британския крал Чарлз III.

30-годишен труд стои зад тези награди - Стефан Китанов я заслужава с работата си по популяризиране на британското кино у нас, а Валентин Въльовски със създаването и грижата за определяната като най-красивата градина у нас - тази в резиденцията на британското посолство.

Когато работата ти не е просто работа, а кауза. И когато посветиш целия си живот на това, което правиш и го усвоиш до съвършенство. Тези думи важат с еднаква сила както за Стефан Китанов, така и за Валентин Въльовски.

"Да получиш отличие от Краля е рядкост и именно такава трябва да бъде. Всеки от нас се стреми да оставя следа. Но понякога, само понякога, има хора - наши колеги, които са отишли още една крачка напред, които имат изключителен принос в своята сфера. И именно затова сме се събрали днес", каза Роб Диксън, посланик на Великобритания.

Любовта към "Монти Пайтън", към хубавото филми и това, че още от началото на 90-те години е "виновен" българските зрители да могат да се насладят на качествено британско кино отреждат на Китанов отличието Почетен член на Ордена на Британската империя.

"Разбира се тази награда, както са и наградите в киното, е резултат от колективни усилия. Сам човек може да посади дърво, да нарисува картина, да изпее песен, но в киното нещата са плод на колективен труд", посочи Стефан Китанов - директор и основател на "София Филм Фест".

Близо 30 години Валентин Въльовски се грижи за градината на британското посолство. Сам, без чужда помощ, е превърнал това кътче в центъра на София в оазис. Ароматът на рози се усеща отдалеч, а посланик Диксън е категоричен - "това не е градината на посолството, това е градината на Вальо".

През 98-ма заедно с тогава все още принц Чарлз засаждат орехово дърво. И до днес помни този ноемврийски ден.

"Беше доста хладно, но независимо от времето протече церемонията доста емоционално. Крал Чарлз Трети, тогава принц, обърна внимание на всеки, поздрави се с всеки. 2003-а година при второто посещение тогава намери време. независимо от кратката си визита, да дойде да ми благодари, че се грижа за дървото, което е посадил", каза Валентин Въльовски, градинар на резиденцията на британското посолство

От днес Валентин може да се похвали освен, че е сред малцината българи срещнали се няколко пъти с Краля, е и носител на Медала на Британската империя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момчетата от тима до 13 години на училище "Свети Георги" завършиха пети на футболен турнир в Барселона
Момчетата от тима до 13 години на училище "Свети Георги" завършиха пети на футболен турнир в Барселона
Аварии в Националната галерия: Съсипани са шедьоври на Майстора и Мърквичка
Аварии в Националната галерия: Съсипани са шедьоври на Майстора и Мърквичка