НОВИНИ

Остава горещо с рекордните 31° - кога се очакват валежи

Необичайно топло за октомври и през новата седмица

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 22.10.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ветровито беше за поредна сутрин, поради което и минималните температури са отново в много широки граници - от едва 6° във Видин и 11° в София до цели 24° във Враца.

В близките часове югозападният вятър ще отслабва, а в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква по-хладен въздух, но въпреки това ще се задържи топло за октомври с максимални температури между 26 и 31 градуса, в София около 27°. Слаби валежи от дъжд се очакват главно в западните райони от страната.

През нощта и утре сутринта облачността ще е значителна, с малка вероятност за валежи. Температурите слабо ще се понижат - минималните ще бъдат между 12 и 17 градуса, а максималните от 24° до 29°, в София около 25°. След обяд облачността ще намалява до предимно слънчево време. В цялата страна вятърът ще отслабне и ще се ориентира от север-североизток.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще са около 23 - 25°, а вълнението на морето ще отслабне до 1 - 2 бала.

С променлива облачност ще започне денят в планините, която в следобедните часове постепенно ще намалява до предимно слънчево. Ще се задържи ветровито с умерен северозападен, по билата временно силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад.

Валежи от дъжд се очакват утре на много места в западните райони от Европа - на Британските острови, във Франция, Португалия и Испания, а също и в северните, където ще вали и сняг. Предимно слънчево ще остане над Средиземноморието, в централноевропейските страни, както и на Балканите, където остава и по-топло от обичайното за периода.

У нас все така необичайно топло за втората половина на октомври ще бъде до средата на новата седмица. В сряда вечерта на места в Западна България ще превали слаб дъжд. По-значителна облачност и слабо и временно захлаждане се очаква в четвъртък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е българинът, превърнал градината на британското посолство в "най-красивата в България"
Кой е българинът, превърнал градината на британското посолство в "най-красивата в България"
Йордан Лечков пред БНТ: Ние сме подредили къщичката на футбола, не е наша работа да седим по терените (ВИДЕО)
Йордан Лечков пред БНТ: Ние сме подредили къщичката на футбола, не е наша работа да седим по терените (ВИДЕО)