НОВИНИ

Поредна размяна на атаки между Израел и Ивицата Газа, въздушна тревога в Тел Авив

От ООН се надяват днес през пункта Рафа да бъде допусната нова хуманитарна помощ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:21, 22.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Поредна размяна на атаки между Израел и Ивицата Газа. Според палестинската страна за изминалото денонощие са убити 55 души. Израел потвърди смъртта на "десетки терористи" от Хамас, както и че броят на израелските заложници е 212.

Нападенията в Ивицата ще стават все по-интензивни, Израел е готов за "следващата фаза на войната, когато условията го позволят", казаха още от военното командване. От ООН се надяват днес през пункта Рафа да бъде допусната нова хуманитарна помощ.

Сигнал за въздушна тревога в Тел Авив рано тази сутрин. От Газа към израелска територия отново полетяха ракети. Израел обяви, че ще увеличи атаките в Газа и прикани цивилното население, останало в северната част, да се премести към южните райони на анклава.

"За вашата собствена безопасност - преместете се на юг. Ще продължим да атакуваме град Газа все по-интензивно. Проследяваме хуманитарната помощ, която влезе през Египет - вода и медикаменти, да бъдат разпределени в хуманитарната зона, която сме обособили", заяви контраадмирал Даниел Хагари, говорител на военните.

Според него това ще даде възможност да се минимализират жертвите по време на "следващата фаза" на войната. Струпването на военни и техниката по границата с палестинската територия продължава, но не е ясно кога ще започне очакваната мащабна сухопътна операция. Израелското командване потвърди, че е поразило клетка на радикалната групировка Хамас на Западния бряг.

Радикалната шиитска групировка Хизбула въвлича Ливан във война, заяви военен представител на Израел след поредната размяна на удари между Израел и ислямистите. Израелската страна нареди евакуация на още 14 населени места, които се намират на около 5 километра от границата с Ливан.

Експлозиите вследствие на израелските атаки в Газа не спират. Болниците трудно се справят с броя ранени. В много от тях вече няма ток. Тежка остава ситуацията в района на контролно-пропускателния пункт Рафа. Стотици чужди граждани чакат възможност да напуснат палестинската територия.

"Тук е опасно, има въздушни атаки близо до границата. Дъщеря ми видя тела на загинали деца, на възрастни. Детето ми е травмирано - буди се нощем и тича към вратата. Казвам ѝ да не се страхува, шведското посолство ще ни помогне", допълни Махмуд Абу-Мусалем, гражданин на Швеция.

Капка в морето - така от ООН определиха влизането на 20-те камиона хуманитарна помощ в Газа. Според експертите условията в анклава са "катастрофални" и това, което е пристигнало като помощи, не е достатъчно.

"Това, което влезе като помощи, изобщо не може да покрие нуждите. То представлява много малка част от това, което е необходимо. Вместо 20 камиона на ден трябва да влизат 100-200. Зависи и с какво са натоварени, но говорим за храна и вода, медикаменти и гориво. Това е необходимо условие, за да отговорим на хуманитарните животоспасяващи изисквания и нужди в момента", каза още Джеръми Хопкинс, представител на Детския фонд на ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бен Шелтън спечели турнира в Токио и завоюва първа титлата в кариерата си
Бен Шелтън спечели турнира в Токио и завоюва първа титлата в кариерата си
Кристиано Роналдо с нов победен гол за Ал-Насър
Кристиано Роналдо с нов победен гол за Ал-Насър