НОВИНИ

Електронните рецепти създадоха проблеми на пациентите и фармацевтите и във Варна

Появиха се призиви за връщане на старите хартиени рецепти

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 22.10.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Регионални
Слушай новината

Въвеждането на електронни рецепти създаде проблеми на пациентите и фармацевтите и във Варна. Появиха се призиви за връщане на старите хартиени рецепти.

"При нас проблем няма. Какво се случва в аптеките е много интересно. До миналата седмица проблем нямаше, а сега имаме огромен проблем – няма антибиотици, това го няма, онова го няма, има нужда от замени и така нататък. Или до миналата седмица в аптеките в пряко нарушение на наредби и закони не са изпълнявали точно нашите рецепти или в момента тече организиран саботаж", заяви д-р Николай Христов, личен лекар.

Фармацевтите казват, че често кодовете на лекарствата, изписвани от лекарите, са различни от тези, които ползват те. Има и други проблеми.

"Софтуерът, който е при колегите лекари, които назначават лекарствените продукти, изписва даден лекарствен продукт, който за огромно съжаление няма предлагане от доста време на пазара. За това е много важен момент да имаме опция за генерично заместване на лекарствен продукт", допълни Милен Фотев, фармацевт.

Според д-р Христов опасност за пациентите има, ако се върне хартиената рецепта.

"Опасност за пациентите е да продължава своеволното и безконтролно отпускане на антибиотици в аптеките", добави д-р Николай Христов.

От здравното министерство са убедени, че скоро проблемът с електронните рецепти ще бъде решен.

"До края на месеца ще събираме всички сигнали за недостатъци в сегашната система, като имайте предвид, че две години вече колегите могат да изписват електронни рецепти и хартиени рецепти. Тоест това беше този преходен период", каза още министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Кодовете на медикаментите за лекари и фармацевти ще бъдат уеднаквени, заяви министър Хинков. Според него електронната рецепта е начин да се изсветли пътят на лекарството - от изписването му от лекаря до продажбата в аптеката.

Целта е да не се допуска периодична липса на определени медикаменти в аптечната мрежа, сред които антибиотици и лекарства за диабетици.

Репортер: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Стоилов и неговият тим Менорка с победа в третия кръг в испанското баскетболно първенство
Емил Стоилов и неговият тим Менорка с победа в третия кръг в испанското баскетболно първенство
Седем наши борци ще участват на световното до 23 г. в Албания
Седем наши борци ще участват на световното до 23 г. в Албания