НОВИНИ

Кой е новият лидер на Хамас - Яхия Синуар?

Израел поиска той бързо да бъде елиминиран

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:12, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: БТА

Хамас с нов лидер - веднага, след като Яхия Синуар застана начело на терористичната групировка, Израел поиска той бързо да бъде елиминиран.

В Тел Авив го наричат "ходещ мъртвец". Палестинските фракции и Хизбула приветстваха новата му лидерска роля и обявиха, че двете покушения срещу водещите фигури в Хамас и в ливанското шиитско движение не са постигнали целта си.

Едновременно радикален боец и прагматичен стратег - не проповядва употребата на сила заради самото насилие, а за да принуди Израел да седне на масата за преговори.

След кариера в сянка, 23 години в израелски затвори и след израстването му до командир на Хамас в Газа, сега Яхия Синуар оглави цялата организация.

Смятан е за един от "мозъците" на атаките от 7 октомври. Най-издирваният от Израел човек. Непосредствено след ужасяващите нападения миналата година израелската армия го обяви за "ходещ мъртвец" и призова жителите на Газа да го предадат:

"Ако го хванете преди нас, това ще направи войната по-кратка", заяви Йоав Галант, министър на отбраната на Израел.

Смята се, че продължава да ръководи военните операции, вероятно от бункери в огромната мрежа от тунели на Хамас.

С убития лидер Исмаил Хания имаха различия - Хания е упражнявал натиск върху Синуар да приеме условията на Тел Авив за прекратяване на огъня в Газа.

"Той остава човекът, от когото зависи дали ще има напредък за примирие", допълни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

61-годишният Синуар е роден в бежанския лагер в Хан Юнис. Става член на Хамас още от основаването на групировката през първата интифада през 1987 г. Създава службата за сигурност на Хамас, известна като Мажд, която безмилостно наказва и дори ликвидира предполагаеми палестински сътрудници на Израел.

През 1989 г. попада в израелски затвор и получава четири доживотни присъди. През 2011 г. е освободен при размяна на затворници - действие, определено по-късно от израелците като грешка. Става командир на бригадите Ал Касам, а през 2017 г. е избран за ръководител на Хамас в Ивицата Газа.

Мечтае за единна палестинска държава, включваща Ивицата Газа, Западния бряг и Източен Ерусалим. През 2021 г. при поредната ескалация между палестинци и израелци, Синуар заявява:

"Ако светът не се задейства и не спре Израел, това ще бъде причината за избухването на голяма религиозна война в региона, която заплашва да доведе до безредици и хаос в Близкия изток и целия свят", обявява Яхия Синуар.

Негови ментори са вече убитите шейх Ахмед Ясин - основател на Хамас и Салах Шехаде - създател на военното крило на движението бригадите Ал Касам, за чиято дясна ръка е сочен. От 2015 г. Синуар е в черния списък на САЩ. Множество са опитите да бъде ликвидиран.

Големият въпрос сега е какво означава изборът на Синуар - начело на Хамас застава една от най-радикалните фигури в групировката на мястото на по-дипломатичния Исмаил Хания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семен Новиков се класира за финала на олимпийския турнир по борба класически стил в категория до 87 кг
Семен Новиков се класира за финала на олимпийския турнир по борба класически стил в категория до 87 кг
Йоана Георгиева пред БНТ: С много усилия ще ставам все по-добра (ВИДЕО)
Йоана Георгиева пред БНТ: С много усилия ще ставам все по-добра (ВИДЕО)