НОВИНИ

Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
18:16, 14.07.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Токов удар отне живота на 33-годишен варненец, а трима други са в болница. Инцидентът стана рано тази сутрин в Университетската ботаническа градина край Варна.

Работниците са монтирали шатри на една от поляните в екопарка за предстоящо тържество. При преместването на третото съоръжение, върхът му опира във въздушен кабел, по който тече ток. На място загива 33-годишният Теодор Йорданов. Той работи във фирмата от 7 години и досега не е имал сериозни инциденти. Родителите му ще търсят отговорност за смъртта на сина си.

"Естествено! ЕРП-та, парк... който трябва. Той има дете на три години. Тия жици на 5 метра висят, а представете си ако имаше вятър и не беше станало със сина ми. Влизат хората от партито и ако заради вятъра доближи жицата шатрата, какво става", каза Йорданка Йорданова, майка на Теодор.

"Интересуват ги само бизнес, посетители и пари. 20 киловолта и няма една табела на нито един стълб", посочи бащата на загиналия - Йордан Йорданов.

Трима колеги на Теодор също са с изгаряния и са настанени във варненската Военноморска болница.

"В момента са в стабилно състояние. С малък процент изгаряния са, но дълбоко от електрическа травма. Засега няма опасност за живота, но ще трябва да останат 24 часа при нас за наблюдение", обясни д-р Мария Калапиш – дежурен лекар в отделението по реанимация във Военноморска болница – Варна.

Майката на загиналия от токов удар мъж пред БНТ: Ще съдя екопарка

Високоволтовият кабел минава през територията на екопарка. По закон, в такива зони не се допускат строително-монтажни дейности и изграждане на временни съоръжения. В нарушение на изискванията, четиримата работници са пренасяли шатрата именно там, без предварителен инструктаж.

"Не са били запознати с условията на труд на територията на парка. Имаме и лице без трудов договор, което е работило на обекта и е пострадало", Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.

Липсва и договор за наем между екопарка и фирмата организатор на събитието.

"Липсва такъв в техните сведения, които са предоставени по време на проверката. Обяснили са, че имат финансови оферти, но не и договорни отношения", каза още директорът на Инспекцията по труда.

Санкциите за всяко от нарушенията започват от 1500 лева и достигат до 15 000. Собственикът на фирмата, наела работниците, отказа да застане пред нашата камера с мотива, че е в шок от случилото се. Мълчание запазиха и от екопарка.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" сезира КС по повод референдума срещу еврото
"Възраждане" сезира КС по повод референдума срещу еврото
Биляна Дудова се класира на финал на ранкинг сериите по борба в Будапеща без загубена точка
Биляна Дудова се класира на финал на ранкинг сериите по борба в Будапеща без загубена точка