НОВИНИ

Кой е Петр Келнер?

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:34, 29.03.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
петр келнер
Слушай новината

Милиардерът Петр Келнер, който напусна този свят на 56 години, беше сравнително неизвестен за българите, преди да навлезе в телекомуникационния бранш у нас. Той обаче беше фигура с внушително присъствие в най-новата история на Чешката република. Смятан е за най-богатият чех, а състоянието от 17,5 млрд. долара го поставя сред 70-те най-богати хора на планетата в класацията на "Форбс".

Петр Келнер влиза в бизнеса с търговия с копирни машини след Нежната революция през 1989 г. Основава с партньори инвестиционния фонд PPF, за да участва в масовата приватизация. Постепенно фондът се разраства в огромна компания с вложения в областите на финансите, телекомуникациите, производството, медиите и биотехнологиите.

В средата на 2020 г. активите на PPF възлизат на 51,8 млрд. долара или 44 млрд. евро, съобщава Ройтерс. Нейният основател беше най-големият акционер с дял от 98,93%. Групата има присъствие на различни пазари, включително в Русия, Китай и Индия.

През последните години Петр Келнер инвестира в Централна и Източна Европа. Присъствието му у нас започна преди три години, след като закупи бизнеса на норвежката компания "Теленор" в Източна Европа за 2,8 млрд. евро. Компанията оперира също в Сърбия, Черна гора и Унгария.

Последва опит за придобиване на "Нова броудкастинг груп", но сделката беше спряна от Комисията за защта на конкуренцията. Миналата есен PPF придоби компанията собственик на "БТВ медиа груп". Сделката за 2,1 млрд. долара му донесе телевизии в Румъния, Словения, Чехия и Словакия.

От PPF Group изразиха дълбока скръб за кончината на Петр Келнер. Той оставя съпруга и четири деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Северна Македония за спряното дарение от книги: Получихме противоречива информация
Посланикът ни в Северна Македония за спряното дарение от книги: Получихме противоречива информация
Александър Попов пое мъжкия волейболен тим на Хебър
Александър Попов пое мъжкия волейболен тим на Хебър