НОВИНИ

Сагата се пренесе в "Бояна": Кой нареди саморазправа в дома на Доган, питат поддръжниците му

Документи в Търговския регистър показват, че всички фирмени дялове на Доган са прехвърлени на вече бившия му съдружник - Данаил Папазов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:19, 29.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Членове на ДПС, приближени до почетния председател Ахмед Доган, направиха изявление пред имота в столичния квартал "Бояна", който той обитава.

Вижте още в прякото включване

"Получихме съобщение от служителите, които работят в тази къща, че група от 5-10 души, неизвестни никому, идват и ги извеждат с документ от сградата. Това е груба форма на самоуправство в европейска България. Не знаем тези хора кои са, какво са донесли. Няма орган, който да легитимира тяхното присъствие и е неизвестно какво правят вътре", посочи депутатът Тимур Халилов.

Поддръжниците на Доган се обръщат към компетентните органи, ДАНС, министър-председателя и президента, за да се осигури "правото на обитателя".

"Ако някой има право да притежава този дом, има законен ред да стане това нещо. Призоваваме всички компетентни органи за незабавни действия. Обръщаме се и към дипломатическия корпус да обърне сериозно внимание как в момента се действа в България и как органи се използват за саморазправа", каза още Халилов.

По-рано днес Данаил Папазов - бивш съдружник на Ахмед Доган в ТЕЦ "Варна" и собственик на фирмите, притежаващи имотите в Росенец и "Бояна", съобщи, че почетният председател на ДПС пребивава без основание в тях и следва да ги напусне.

Документи в Търговския регистър показват, че до средата на месец февруари Ахмед Доган е бил мажоритарен собственик на капитала на "СИГДА" ООД, а чрез него на ТЕЦ "Варна", който пък се явява собственик на имота в столичния квартал "Бояна" или т.н. "Сарай на Доган", и на "Хермес Солар" - фирмата собственик на лятната резиденция "Росенец" край Бургас.

От документите в Търговския регистър обаче става ясно, че още на 11 февруари се събира съветът на директорите на "СИГДА кънстръкшън" АД, който решава да придобие 100% от капитала на "Сигда" ООД. Мажоритарен собственик на "Сигда кънстръкшън" е Данаил Папазов. Два дни по-късно - на 13 февруари се събира общото събрание на СИГДА, в което участват Ахмед Доган като мажоритарен събственик и миноритарните собственици Станислав Папазов и Ивелина Папазова, те са син и дъщеря на Данаил Папазов. Това общо събрание решава, че всички дялове от дружеството се прехвърлят на "СИГДА кънстръкшън" и така както ТЕЦ "Варна", така и този имот в "Бояна" и резиденцията в "Росенец" стават собственост на Данаил Папазов.

Именно днес Данаил Папазов в изявление до медиите заяви, че е собственик на двата имота, че Доган няма общо нито със собствеността на на тези дружества, нито ги представлява, нито пък има договорни отношения с тях. Според Папазов по тези причини Доган пребивава без основание в тези имоти и следва веднага да ги напусне.

До този момент от страна на Ахмед Доган няма реакция. Разговаряхме с неговата сътрудничка Биршен Ибрямова, която ни каза, че ще ни уведомят когато имат позиция по казуса. Самият Доган е в резиденцията в "Росенец" и там не се случва нищо необичайно в момента, но наш екип забеляза полицейски автомобил пред луксозния комплекс.

Според информация на БНТ в последните два месеца е имало няколко опита Доган да бъде поканен доброволно да освободи двата имота. Късно снощи пресцентърът на ДПС разпространи видео от заседанието на Централното оперативно бюро, провело се в резиденцията в парк Росенец във вторник вечерта. В него Доган обяснава, че по отношение на Делян Пеевски няма връщане назад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киев: Западните оръжия ще се използват само за военни цели
Киев: Западните оръжия ще се използват само за военни цели
Премиерът Главчев се срещна с новите четирима номинирани за еврокомисар
Премиерът Главчев се срещна с новите четирима номинирани за еврокомисар