НОВИНИ

Кои са кандидатите за кметския пост в Смолян

кандидатите кметския пост смолян
bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 25.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
Политика
Слушай новината

Осем кандидати влизат в битката за кмет на община Смолян.

Стефан Сабрутев първи регистрира в ОИК кандидатурата си за кмет на Смолян. Той е кандидат на Движение "Нашият град", подкрепен и от Инициативен комитет "Бъдеще за Смолян". 52-годишният Сабрутев е бизнесмен, бил е общински съветник и два пъти кандидат за кмет, издиган от БСП. И двата пъти губи на балотажа от настоящия кмет Николай Мелемов (ГЕРБ). Областен управител на Смолян по време на служебните кабинети на Румен Радев.

Иван Френкев е кандидатурата на БСП за кмет на Смолян. Роден е през 1984 г., завършил е бaĸaлaвъp пo финaнcoви и бизнec иĸoнoмиĸи в Унивepcитeтa в Лoндoн, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, и мaгиcтратура пo бизнec aдминиcтpaция в Унивepcитeтa в Иcтaнбyл, Typция. Предприемач е в сферата на леката промишленост. За кратко той беше председател на Комисията за защита на потребителите. От 2019 г. той е общински съветник в местния парламент от квотата на БСП.

Минчо Симов е кандидатът за кмет на Движението за права и свободи за Смолян.

Макар и млад Симов вече има опит в политиката. Той бе общински съветник от листата на КРОС в местния парламент. Симов е докторант от ПУ "Паисий Хилендарски", факултет по математика и информатика. Развива семеен бизнес в строителния сектор. Семеен, с едно дете.

ГЕРБ номинира Николай Мелемов за кмет на Смолян. След 12 години управление на областния град Мелемов ще се бори за четвърти мандат. Той се включва в проекта ГЕРБ през 2006 г. и е сред създателите на Сдружение ГЕРБ в област Смолян. Народен представител от ГЕРБ в 41-ото Народно събрание. Кмет на Смолян от 2011 г.

Михал Камбарев е кандидатът за кмет на община Смолян от ПП-ДБ. С три мандата като народен представител в 47-oто, 48-oто и 49-oто Народно събрание, сега Камбарев, заедно с екипа си стъпва на предизборната сцена в местните избори. Като народен представител той е зам.-председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията и член на Комисията по икономическа политика и иновации.

Камбарев е възпитаник на Езиковата гимназия в Смолян и Софийски университет, както и стипендиант на "Младите лидери на България", с интензивно обучение в колежа Бабсън, Бостън - титулуван като учебното заведение с най-добро образование за предприемачи през последните 30 години. Преди да се посвети на политиката, освен че управлява IT компания в областта на недвижимите имоти, в продължение на 7 години Михал Камбарев работи за привличането на инвестиции и разкриването на нови работни места в редица градове по света, включително Хелзинки, Копенхаген, Брюксел и др.

Последни заявление за регистрация подадоха и от Местната коалиция "Новото време". Техният кандидат е полковник Димитър Кацаров. Той е завършил Висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново през 1987 г. - мотострелкови профил, Военната академия "Г. С. Раковски" през 2000 г. и нейния стратегически курс през 2013 г. Има дългогодишна военна кариера. През 2010 г. е назначен за командир на 101-ви алпийски батальон в Смолян, а от 1 декември 2017 г. е командир на 101-ви алпийски полк. Вече пенсионер полк. Кацаров влиза в политиката.

Кандидати за кмет регистрираха и от "Възраждане" - Ивайло Василев, и от ПП "Български гласъ" - Мирослав Фисински.

Само кандидатски листи за общински съветници регистрираха от коалиция "Левицата!" и ПП "Има такъв народ". Така след изтичане на крайния срок кандидатите за кметове са 8, 14 са листите за Общински съвет и 10 са заявленията за кметове на кметства, съобщиха от ОИК-Смолян.

Автор: Величка Петрова

Снимки: БГНЕС и Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Хагърти беше преизбран за президент на Международната федерация по тенис, Стефан Цветков отпадна от състава на Борда на директорите
Дейвид Хагърти беше преизбран за президент на Международната федерация по тенис, Стефан Цветков отпадна от състава на Борда на директорите
Криминално проявен от Панагюрище е задържан за нападение над младо момиче, с което живеел
Криминално проявен от Панагюрище е задържан за нападение над младо момиче, с което живеел