НОВИНИ

Село Голямо Белово: Снимка на бъдещето за малките мечти на големите хора

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 27.04.2024
Чете се за: 08:35 мин.
Регионални
Слушай новината

Много молитви пазят старите църкви. Много желания. Цели 200 години в църквата Свети Георги на село Голямо Белово някой е минавал и оставял нещо от себе си.

Зографът от Самоков Петраки Костович, банските дърворезбари, бащата на Захари Зограф.

В тази църква Тодор Каблешков и Левски пазили оръжия. Всякакви времена е виждала.

"Така всичко се беше занемарило, ама откак дойде свещеникът, всичко тръгна", разказва Иванка Хамалска.

Свещеник идва в църквата през седмица, а от 18 години за нея се грижи Иванка Хамалска - местна жена от селото.

"Мен ме спаси някога църквата. Аз загубих дете. Момиче на 23 години. И се отдадох тук на работа в църквата. Просто тя ме спаси, иначе си бях отишла и аз. Усетих надежда и спокойствие. Това е", споделя Иванка Хамалска.

Копнежът да споделиш с непознат е велико доверие. Тук хората го умеят. Имат огромна нужда някой да ги чуе. Светът много се е забързал. Много се е отчуждил. Следят новините, но там тях ги няма. Политиците се занимават със себе си. Интернетът понякога прекъсва, а те си имат и друга работа.

Днес обаче в читалище "Тодор Каблешков" цари голямо оживление. Група софийски младежи са им на гости. Предложили да запишат истории от селото. Клиповете ще качат в сайта "Нашето време". Да има кой да ги види и да ги помни.

Тук много се гордеят с читалището си, основано от Тодор Каблешков, във времената когато живял и работил на гарата в Белово. С родената в селото Мария Сутич. Единствената жена участничка в Хвърковатата чета на Бенковски. Имат се за село, което обича бунтари. Само дето им е тъжно, че за 15 години не се е намерил и един кмет да ремонтира старата сграда на 150-годишното читалище и тя се руши. Очите им се насълзяват по спомена за елегантния стар киносалон. Но се справят някак. За да са заедно.

"Ако нямаш желание и търсиш само нещо за изгода, не става! Трябва безрезервно да се раздаваш за работата си. Но ме притеснява малко песимизмът на по-младите от нас. Надявам се младите хора, които са край нас, да запазят искрицата на Тодор Каблешков и да не я оставят", каза Росица Терзиева - председател на читалище "Тодор Каблешков 1874", село Голямо Белово.

"Ние затова ги събираме тези млади хора покрай нас. Разбирате ли няма друго такова удовлетворение - да видиш радостта на хората от това, че са положили труд и са се представили достойно", допълни Ана Кехайова - бивш председател на читалище "Тодор Каблешков".

"Това, което правим, то си ни е тук, в сърцето!", добавя Кехайова.

"Знаете ли, може да ни е коствало много време, много усилия, много неприятности, много главоболия, имали сме ги наистина и продължаваме да ги имаме, но предполагам, че сме устояли във времето и колкото имаме възможност ще устояваме още", каза още тя.

"Просто да правиш нещо добро и значимо в това, в което си добър. Смятам, че така човек се чувства най-свободен", уверен е Марио Георгиев.

Марио е част от групата приятели, които днес снимат в читалището на Горно Белово. Издирват забравени места, "невидими хора", традиции, които не се помнят. Липсва му нещо. Иска му се да сме други. В днешния свят на всеобща грубост. В политиката, мрежите, по улиците. Самият той в реалния си живот е барабанист в група.

"Нямам нужда някой да ме хвали, някой да ми плаща. Точно обратното. Това е моята кауза - българските читалища. Те са много преди нас и ще останат след нас", казва той.

"Хората много трудно намират време за живо общуване, за взаимоотношения, вглъбени в това да успеят в нещо. Много хора имат комплекси и си ги избиват в съревнования. По-добре човек да седне тихичко и спокойно, да разбере в какво е добър и да си го постигне", допълва Марио Георгиев.

Начинанието им да документират "нашето време" е приятелско и лично. Не работят по проекти. Така се чувстват свободни.

Асен Виденов е част от групата. Той много обича историята. Иначе си има малък бизнес. Казва, че правим голяма грешка.

"Да се подценяваме. Мисля, че можем много, но виждам негативизъм често. Всеки за себе си трябва да осмисли какво да промени. Не може вечно да мрънкаме и да се оплакваме, че държавата ни е виновна за всичко. Просто трябва да си зададем въпроса какво можем ние да направим. За да живеем ние по-добре и нашите деца след време", категоричен е Асен Виденов.

Всъщност всички заедно са израсли в краен софийски квартал - Орландовци. От там се познават. Там са се намерили и с Надежда Тошева. Тя сърцато подготвя част от видео материалите и понякога изпълнява артистично текстове от историята. Иначе е счетоводител и майка на малко дете. Иска ѝ се да не забравяме:

"Уважението един към друг. Тъжното е, че в ежедневието забравяме кои са важните неща, кое пали огъна. Много ми се иска да бъдем по-сплотени. Ако всеки даде най-доброто от себе си за общото благо, може би нещата ще са доста по-добри за нас и за хората, които остават след нас", мисли Надежда Тошева.

Времето ни дава знак, че нямаме време за губене. И в лоши, и в добри времена всичко зависи от собствените ни решения. Няма значение дали вали дъжд или грее слънце.

Ето днес в читалището на Горно Белово за миг са забравили болести, бедност, самота. Имат си гости и Евдокия е облякла най-хубавата си носия. Като за празник.

"Трябва да сме по-весели и по-щастливи, иначе ако си мислим само за грижите не става. Това е рецептата. И по-малко да ядем, за да стареем стройни", казва Евдокия Пешова.

Благодаря Ви Евдокия, много сте красива!

"От край време света е устроен така, че трябва да има единомислие, трябва да има разбиране, трябва да има доброта, разбиране, съчувствие един към друг, за да вървят нещата", смята Ана Кехайова.

"Виждам, че те живеят по-бедно, по-обикновено и виждам, че са по-щастливи. Тоест щастието не е само в грандоманщината. Щастието е в моженето и мечтите. Защото доста по-възрастни хора от мен имат по-големи мечти от мен. Това ще ми бъде урок от днес и ще го мисля дълго време", споделя Марио Георгиев.

Един обикновен ден. Може да не остане в историята, но е част от историята на хора, които имат нужда да бъдат заедно. И може би няма да се забравят. Говориха си за миналото. Но всъщност си направиха снимка за бъдещето.

Автор: Катя Тодорова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло и предимно слънчево време в съботния ден
По-топло и предимно слънчево време в съботния ден
Празнуваме Лазаровден
Празнуваме Лазаровден