НОВИНИ

Нужен е натиск над властите в Белград, държат се като проводник на Русия в региона, смята косовският премиер

Албин Курти със специално интервю за предаването "Панорама"

bnt avatar logo
от БНТ
05:39, 27.04.2024
Чете се за: 06:12 мин.
По света
Слушай новината

В Косово напрежението ту спада за малко, ту малко се вдига. Ключова фигурна е косовският премиер Албин Курти. Бил е студентски лидер срещу сръбските власти, бил е и политически затворник. Категоричните му позиции правят впечатление - не само към Сърбия, но и към западните сили и дори към албанския премиер Рада. Той даде специално интервю за Бойко Василев и предаването "Панорама".

Г-н министър-председател, какво пречи да има справедливо и окончателно споразумение между Сърбия и Косово?

- Липсата на подпис. Имаме споразумение от 27 февруари от миналата година от Брюксел. Имаме и приложение за изпълнението му от Охрид, неколкократно нарушавано от Сърбия. Няма изпълнение, защото няма сръбски подпис. 8 от 11 члена бяха нарушени. А споразумението не е много добро, не е отлично, но е добро. Основано е на двете Германии от 72-ра с де факто взаимно признаване - "Живей и остави другите да живеят".

Направихте ли всичко, което зависи от Вас?

Да, всичко! Има взаимно признаване де факто. От друга страна член 7 засяга самоуправлението на сръбската общност, а чл. 10 взима всичките досега 39 споразумения в десетгодишния диалог. Всичко е налице, но за да има сигурност трябва да го подпишем. Аз като премиер на Косово и президентът на Сърбия предложих, но той избяга.

Оптимист ли сте, че ще има подпис?

Не особено. Те не само нарушават споразумението, а и писаха до страните на ЕС, че оттеглят от него. Не приемат Косово да има свое място в ООН. Не признават териториалната ни цялост. Все пак има надежда, защото от тази година зависи успех или крах. Сега ще разберем дали западните демокрации, а именно Брюксел и Вашингтон, ще окажат натиск върху Белград. Така, че договореното най-накрая да се подпише и изпълни.

Натиск върху Белград казвате. Но какво е нужно днес компромис или твърда позиция? Вие самият не се поколебахте да спорите с европейските лидери, дори с албанския премиер.

Постигнатото споразумение не е отлично. То е компромис, но добър. Не бих го изготвил, ако зависеше от мен. Беше предложение на Брюксел. Преговаряхме и стигнахме до добър текст, но Сърбия каза "да", за да не подпише. А сега съжалява и иска да се оттегли. Така, че тук моята позиция не е твърда, а принципна. С премиера на Албания имаме добри отношения с една съществена разлика обаче - инициативата "Отворени Балкани". Аз се придържам към Берлинския процес като подготвителна фаза, а не като замяна за присъединяването към ЕС. Декември 2022 внесох кандидатурата на република Косово в ЕС. Искам да влезем в ЕС и НАТО. Междувременно има Берлински процес и единен регионален пазар, но "Отворените Балкани" не са достатъчно европейски. Трябват ни "Европейски Балкани", които да са отворени.

Усещате ли, че "вратата" на западните Балкани към ЕС е отворена или имате чувството, че Ви пренебрегват?

Мисля, че особено от миналата година "вратата" е отворена. Ето два момента. Първо - председателят на Европейската комисия обяви план за растеж със 6 млрд. евро със западните Балкани. От друга страна председателят на Европейския съвет спомена магическата година 2030-та. Вратата най-накрая се открехва, но това не означава, че пътят напред е лесен. Труден е и не знаем с каква скорост ще се движим. Сега трябва да се окаже натиск на властите в Белград, които се държат като проводник на Русия в региона. Сърбия да се ориентира към европейската отбрана и външната политика, да наложи санкции на руската федерация и да изпълни договореното споразумение за двустранно признаване.

А какво могат да постигнат България и Косово заедно, двустранно?

Ние сме приятелски настроени страни и народи. Споделяме история. Имаме общо бъдеще в ЕС и НАТО. Можем да постигнем повече в икономическото си сътрудничество, инвестициите, търговията, както и в сигурността. Затова се срещнах с премиера Главчев и президента Радев, за да обсъдим как да задълбочим нашите взаимоотношения. В Косово има 135 български инвеститори. Сред тях има много от технологичния сектор, който у нас процъфтява. Но и от строителство, търговия, транспорт, туризъм - имаме общ бизнес и икономически форум. Искаме да го задвижим. Благодарни сме за подкрепата на България в сигурността и отбраната. Днес 142 български офицери войници служат в българската мисия, която осигурява сигурността, съвместно с нашата полиция и армия.

Вие сте били студентски лидер и политически затворник. И освен това знаете как да печелите избори. Какво обаче изгражда лидерът? Победата или трудностите?

По-скоро трудностите. Защото след всяка победата се отпускаш, това не е полезно. А след всяка трудност се подготвяш по-добре за следващата битка, която винаги е най-важната.

Вижте цялото интервю във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Лазаровден
Празнуваме Лазаровден
Реал Мадрид се доближи до титлата след минимален успех над Реал Сосиедад
Реал Мадрид се доближи до титлата след минимален успех над Реал Сосиедад