НОВИНИ

Колко харчим?: Българинът дава всеки трети лев за храна и напитки

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:20, 15.05.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българите харчим най-много за хранителни стоки и напитки - около една трета от всички разходи. Това сочат данните на НСИ. Обратно на тенденцията за страната ни е разпределението на доходите в САЩ и Европа - там хората дават парите си основно за наем или ипотека. Това се получава, тъй като повече от половината американци са купили жилището си с кредит.

Разходите на домакинствата за храна са се увеличили най-много заради пандемията и пика на инфлацията през 2023 година. В такава ситуация е и семейството на Цветанка Пенева. Най-много средства от семейния бюджет отиват за храна:

"По принцип купуваме основните неща, като гледаме и промоциите, няма какво да си кривим душата. Лишаваме се от екскурзии и такива неща по-рядко си ги позволяваме."

При семейството на Костадин ситуацията не е по-различна:

"Горе долу една заплата отива за храна на четири човека на месец."

Според икономисти високата заетост на хората и увеличаването на пенсиите от юли ще се помогне, за да се свие делът, който ние даваме за храна до 29%.

Адриан Николов, икономист в ИПИ: "През 2022 година отново имаше едно доста рязко разместване посока на покупки и горива, които за съжаление бяха с по-висок темп на инфлация от средната, което отново доведе до леко повишение.Ние вече към края на 2023 година виждаме едно трайно изчистване на този ефект, като отново храната е под 30 процента от домакинските разходи."

Докато в България даваме парите си за храна, а собствеността на жилищата е висок дял, в Америка и Западна Европа продължават да влагат най-много в жилища.

Адриан Николов, икономист в ИПИ: "В САЩ имат доста сходна структура, като и там наемането особено в големите градове е много по-сериозно използван модел отколкото в нас, което диктува много различната структура."

Наемателите на Люся Карова в Америка са в подобна ситуация и всеки месец отделят около 1300 долара. Според нея обаче, наемите във всеки щат са различни:

"В нашия щат някой дават дори по 2000 долара наем, имаме приятели, които са в Флорида, а цените са изключително високи и дават между 2000 и 2700 долара на месец,за да преживяват. Ето нашите наематели не се занимават с косене на тревата, те не се занимават с чистене на сняг, когато има бури и тоест това всичко е наша отговорност."

Според нея, именно липсата на отговорност за домакинството и високите лихви са причините да избират да живеят под наем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Веселин Вачков от Прага: Стрелецът не е част от организирана група
Журналистът Веселин Вачков от Прага: Стрелецът не е част от организирана група
Василена Герасимова от Братислава: Покушението над премиера е посегателство над суверенитета на страната
Василена Герасимова от Братислава: Покушението над премиера е посегателство над суверенитета на страната