НОВИНИ

Комисия описва щетите след пороя във Вършец

bnt avatar logo
от БНТ
05:58, 13.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Комисия ще огледа и ще опише щетите от бедствието, което сполетя Вършец. Заради големите количества дъжд река Ботуня излезе от коритото си и остави 30 къщи откъснати от света, както и вилната зона, която се намира в близост.

Вършец започва бавно да се възстановява.

Откъснати мостове, разрушени улици покрити с тиня, така изглежда градът след стихията. Множество приземни етажи са наводнени, а днес хората продължиха да изпомпват водата от мазетата.

Дафинка си спомни с ужас силният тътен от бушуващата река Ботуня:

"През нощта стана към 4.00 часа, камъни големи влачеше ужас, страх ужас, не може да се спи. Ние мислехме да бягаме, на къде да се евакуираме. Ние на втория етаж ама страх ни е то ще занесе къщата отгоре влачеше камини коли. Тая нощ съм пила хапчета за успокоение", казва тя.

Кметът на Вършец е категоричен, че с общински средства не могат да възстановят щетите.

"Смятам, че това бедствие и последствията от него, възстановяването ще бъде с години. Тепърва ще се установява истинската стойност на щетите, но за мен са милиони. Но без помощ от правителството е невъзможно да се справим, просто абсурд", каза инж. Иван Лазаров - кмет на община Вършец.

А на прохода Петрохан вече е направена първата стъпка да се отпуши водостока.

"Следващата стъпка е обезопасяване на поне половината разрушено платно с настилка. Обезопасяването му ще бъде с инертен материал и поставяне на пътни знаци за предимство и ограничение на скоростта. Ако направим всичко това предполагам, че до края на деня ще отворим прохода за леко движение", каза инж. Ивайло Спасов - директор на ОПУ - Монтана.

А в рамките на днешния се очаква да бъдат оценени щетите от института по пътища и мостове съвместно с ОПУ Монтана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теодора Генчовска и Александър Николов подават оставка днес
Теодора Генчовска и Александър Николов подават оставка днес
Повече слънчеви часове през новата седмица
Повече слънчеви часове през новата седмица