НОВИНИ

За първи път от 25 години: Банатски българи от всички краища на Румъния се събраха

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 12.06.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

За първи път от 25 години насам банатските българи от всички краища на Румъния се събраха във Винга, за да отбележат заедно 130-ата годишнина от основаването на Римокатолическата църква Св. Троица. Почетен гост на празника беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри паметник с имената на всички свещеници, служили в храма.

Около 10 000 са банатските българи в Румъния. Макар че пишат на латиница, вече 3 века говорят езика на своите предци от Чипровци, Свищов и Никопол.

Нашият език е някакъв диалект, но ние го пазим с танците и традициите и се опитваме да спазваме всичко да не го забравим, казва Надя Шекапи.

Мога да ортувам, но мога и да говоря. Забравим ли историята, забравяме всичко, а няма как- съхранена 300 и толкова години, няма как да я забравим, казва Мария Иванова.

Неслучайно векове наред храмът във Винга дава сила и самочувствие на българското малцинство. В него се пазят реликви от 1703 г.

Тук са създадени буквално всички необходими условия за да могат хората да пазят своя корен и да чувстват своята принадлежност към една друга родина, останала далеч, но която ще остане завинаги в сърцата им, обясни вицепрезидентът Илияна Йотова.

На празника всички 18 малцинства в Банат показаха богатството на народните си носии, в които са съшити историите на етносите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите постепенно ще спират
Валежите постепенно ще спират
Ботев Пловдив замина на подготвителен лагер в Турция
Ботев Пловдив замина на подготвителен лагер в Турция