НОВИНИ

Компанията на Илън Мъск ще имплантира мозъчен чип на втори пациент

компанията илън мъск имплантира мозъчен чип втори пациент
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:14, 22.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Компанията "Нюралинк", собственост на Илън Мъск, е получила разрешение за имплантиране на мозъчен чип на втори пациент, съобщи Ройтерс, позовавайки се на "Уолстрийт джърнал".

Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата в САЩ е дало разрешение на мозъчния чип, след като компанията е разрешила проблемите с имлантацията, възникнали при първия пациент. През миналата седмица Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че малки жици в мозъка на първия пациент са се разместили. "Нюралинк" е знаел за проблема отдавна.

Компанията на Мъск съобщи за успешна имплантация на мозъчен чип на 28 януари, предаде ТАСС. Доброволецът - 29-годишният Нолан Арбо, е бил парализиран осем години преди имплантацията вследствие на инцидент, загубвайки чувствителност от раменете надолу.

В резултат на мозъчната имплантация мъжът е започнал да движи курсора по шахматната дъска на своя лаптоп. Месец по-късно имплантът е спрял да изпраща сигнали, необходими за преобразуване на мислите му в движение на курсора.

Стартъп компанията "Нюралинк" беше основана от Мъск през юли 2016 г. Тя се занимава с разработка на чипове, които в перспектива биха могли да бъдат имплантирани в човешки мозък. Илон Мъск смята, че подобни устройства биха позволили на човека да се превърне в киборг, способен да се противопостави на изкуствения интелект. На 23 май 2023 година компанията обяви, че е получила разрешение за клинични изпитвания върху хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: 1080 лв. трябва да е минималната заплата от началото на 2025 г.
КНСБ: 1080 лв. трябва да е минималната заплата от началото на 2025 г.
Жители на квартал "Горубляне" протестираха пред Столичната община
Жители на квартал "Горубляне" протестираха пред Столичната община