НОВИНИ

Компрометирано ли е разследването на влаковата катастрофа край гара Орешец?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:16, 14.06.2022
9052
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск да се провали разследването за катастрофата на прелеза край гара Орешец, предупреждава в писмо до премиера шефът на Националното следствие Борислав Сарафов. Миналата седмица влак и камион там се сблъскаха и загинаха двамата машинисти и шофьорът на камиона.

Притесненията на Следствието, според писмото, са неправомерни действия от страна на Бойчо Скробански, зам.-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. По думите на Сарафов служители на борда са иззели доказателства, без да имат такива права.

Според закона при подобни произшествия, когато загиналите са повече от един, единствено следователи от Националното следствие имат право да събират доказателства, които да бъдат годни за представяне пред съд. В закона е строго описан както редът, по който се събират тези доказателства, така и как се съхраняват и кой и как има достъп до тях. Целта е да се гарантира в най-висока степен, че те няма да бъдат манипулирани.

В конкретния случай за катастрофата е уведомен първо Националния борд, а когато е установено, че има трима загинали, е информирано и Националното следствие. Така, когато следователите отиват на място се оказва, че служители на борда вече са иззели доказателства, а те нямат такива права. Потърсихме мнението и на визирания в писмото зам.-председател на борда Бойчо Скробански. Той отказа да коментира писмото, но каза, че всички документи били предоставени на екипа от следователи.

При разследването на влакови катастрофи, едно от основните доказателства, което има ключово значение, е скоростомерната лента на локомотива. От информацията ѝ може да се разбере в кой участък с каква скорост се е движил влака и най-важното - дали непосредствено преди удара се е движил с предвидената за участъка скорост, дали тя е била постоянна, намаляваща или ускоряваща. Скоростомерната лента на локомотива обаче е била иззета от представители на Борда преди пристигането на следователите.

"На място са били представители на Борда. Въпросът е че трябва да бъде запазено местопроизшествието, разбира се задължение е и на органите на МВР. Те са били налице. Не следва да бъдат, не може да има конкуренцията между правомощията на Борда по разследването и тези на колегите следователи. Възникнало е напрежение. Необходимо е с първото действие по разследването да бъдат описани и да бъдат иззети веществени доказателства за нуждите на наказателното производство", казва Бисерка Стоянова, следовател в НСлС.

От писмото на Борислав Сарафов до премиера Кирил Петков става ясно, че не за първи път служители на Борда изземват доказателства вместо следователите. А в случая иззетите от доказателства не са предоставени на Националното следствие.

"Няма да се допусне, разбира се и в конкретното производство, да се позволи на некомпетентни органи да имат достъп, защото те по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс няма как да го изземат", заяви Бисерка Стоянова.

За да изяснят причините за катастрофата, разследващите внимателно изследват и състоянието на сигналната система на прелеза. По три експертизи вече се работи, предстои да бъдат назначени още четири.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военни експерти: Изходът от битката за Донбас може да предопредели хода на войната
Военни експерти: Изходът от битката за Донбас може да предопредели хода на войната
Бившият адвокат на Ламбе пред БНТ: Палежът в Битоля не е акт срещу България, а срещу името на центъра
Бившият адвокат на Ламбе пред БНТ: Палежът в Битоля не е акт срещу България, а срещу името на центъра