НОВИНИ

Човешка грешка е вероятната причина за катастрофата с влак на Гара Орешец

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 08.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
Общество
Слушай новината

Човешка грешка е най-вероятната причина за тежката катастрофа на прелеза край видинското село Гара Орешец. Това заяви заместник-председателят на Националния борд за разследване на произшествия в железопътния транспорт Бойчо Скробански.

Трима загинаха в катастрофа между влак и камион край гара Орешец

"В случая преминаването на автомобила дали е имало разрешаващо или забранително указание е трудно да се коментира. Работи се към момента към няколко версии, както жп инфраструктура, така и поведението на водача на товарния автомобил. Също и движението на подвижния състав, каза д-р инж. Бойчо Скробански - зам.-предс. на Националния борд за разследване в транспорта

Близо до мястото на инцидента работи Васил, който преминава често с тежкотоварен камион през прелеза.

"Преди това да стане наш един колега минал и това не работеше. Значи то, ако имаше например червена светлина той няма как да мине на червено", казва Васил Любенов.

Други пък твърдят обратното.

"Аз минавам почти всеки ден. Досега не е имало проблем и сигнализацията винаги е работила. Чувам го чак на вилата", каза Красимир Стоичков.

Всички обаче са на едно мнение - трябва да се постави бариера на прелеза.

"Би трябвало да си има бариера. На другия прелез си има бариера, като има бариера как ще минеш, нема как да минеш", смята Васил Любенов.

Още в ранните часове днес беше възстановено движението на влаковете между селата Димово и Орешец. Въпреки работещата жп сигнализация на прелеза, преминаващите влакове се движеха с повишено внимание и подаваха звуков сигнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се вряза в множество хора в Берлин, един човек е загинал
Автомобил се вряза в множество хора в Берлин, един човек е загинал
Работниците от ВМЗ-Сопот излязоха на протест
Работниците от ВМЗ-Сопот излязоха на протест