НОВИНИ

Конфликтът в Нагорни Карабах: Съобщения за обстрели застрашават примирието

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:08, 11.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Съобщения за обстрели хвърлят сянка върху примирието в Нагорни Карабах, договорено на маратонски преговори с руско посредничество в Москва. Според Баку поне 7 са загинали и 33-ма са ранени при арменски удар срещу жилищен блок във втория по големина азербайждански град Гянджа.

Ереван отрича и съобщава за азербайджански атаки срещу населени места в Нагорни Карабах, включително Степанакерт. Лидерът на местните етнически арменци определи ситуацията тази сутрин като "относително спокойна", но подчерта, че примирието е крехко.

Баку определи като нарушение на Женевската конвенция ударът срещу жилищен блок в Гянджа. Повредени са и сградите и колите в непосредствена близост. Баку обвини Армения и в неуспешен ракетен обстрел на азербайданската водно-електрическа централа в Мингечевир.

Хикмет Хаджиев - съветник на президента на Азербайджан: Гянджа е на повече от 100 километра от фронта. Каква е причината да бъде атакуван, каква е причината за атака на Мингечевир. Няма никаква военна необходимост, освен целта на Армения да убива цивилни. Това показва отново истинското лице на Армения.

Арменската страна нарече обвиненията на Баку за удара в Гянджа "абсолютна лъжа". Силите на етническите арменци на свой ред съобщиха за удари на Баку срещу главния град на Нагорни Карабах Степанакерт, Хадрут, Мартуни и други населени места. Според кореспонденти на Франс прес Степанакерт през изминалата нощ в града са отекнали десетина експлозии.

Араик Харатюнян - лидер на Нагорни Карабах: Нападенията на Азербайджан срещу народа на Нагорни Карабах противоречат на хуманитарните норми и могат да бъдат наречени геноцид. Нападенията са дело не само на Азербайджан с подкрепата на Турция, но и на международни терористи.

Според лидера на етническите арменци не е ясно дали и кога ще започне размяната на пленници. Турция призова Русия да окаже натиск над Армения за спазване на примирието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агресия на маратона на София: Участник блъсна елитна атлетка на 10 км
Агресия на маратона на София: Участник блъсна елитна атлетка на 10 км
Данило Петручи грабна изненадваща победа на Льо Ман
Данило Петручи грабна изненадваща победа на Льо Ман