НОВИНИ

Корнелия Нинова: Мерките са некомпетентни, недействащи в момента и ще доведат до задълбочаване на кризата

bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 20.03.2020
5293
Чете се за: 01:29 мин.
Политика

Мерките на правителството са некомпетентни, недействащи в момента и ще доведат до задълбочаване на кризата.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Панорама".

Корнелия Нинова - председател на БСП: Днес нашите предложения бяха отхвърлени. На 13 март подкрепихме извънредното положение, защото сме отговорни и разумни хора, виждаме кризата, опасността, нуждата от това да бъдем единни като народ. Но оттам-нататък настъпи хаос, некомпетентност и лобизъм в тези тежки дни за българския гражданин.

Според нея е хубаво, че започват да се шият маски, облекла, но е твърде късно. Тя отбеляза, че и днес са предложили да се отвори Държавният резерв: "Да се изпълни законът, в който пише, че безвъзмездно от Държавния резерв се предоставят на болници, на медицински персонал облекла, маски, всичко необходимо. Отхвърлиха предложението".

Корнелия Нинова - председателят на БСП: Второто, което смятаме, че беше спешно да се направи - правилата за спекулата. Допуснаха в първия момент да наказват лекари с пробация и с глоби, отхвърлиха го едва днес при гласуването. А днес отхвърлиха нашето предложение за наказанието на спекулантите. Дадохме и определение що е това спекула - отхвърлиха го. Разбрах, че по твърдото ни настояване са се върнали да го прегласуват трети път, за да има все пак някакво решение и за спекулата.


Тя не пропусна да спомене и предложението да се изравни статутът на частните и държавните болници. "Един от ефектите на кризата, глобалният ефект, ще бъде да преосмислим ролята на държавата. Това, което повтаряме от много години и винаги ни се отговаря, че това е клише".

Защо държавните и общинските болници са изправени пред това изпитание, а частните не? - попита тя.

Нинова допълни, че днес не са приели и предложението да се замрази плащането на битовите сметки.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Масово хората ще останат без работа, ще останат вкъщи без доходи, ще изхарчат каквото имат и какво да се прави? Тук се среща другото клише - това е популизъм.

Според нея това не е оправдание да не се плащат сметки. Тя заяви, че са говорили какво правят другите държави по света и даде за пример САЩ, Италия, Франция, Германия и Великобритания.
Според нея се изисква професионализъм, сериозен анализ и разум, за да не се съсипе фискалната стабилност.

"България е парламентарна република дори и в извънредно положение и докладите за състоянието на финансите в държавата се правят в парламента, а не в кабинета на министър-председателя", категорична беше Нинова.

Тя допълни, че са предложили да запишат в закона, че от БСП искат актуализация на бюджета, но ГЕРБ са отхвърлили и това.

Корнелия Нинова - председател на БСП: През последните дни слушаме - през февруари имахме милиард и половина излишък, онзи деН господин Борисов каза, че сме на 3,5 милиарда дефицит - 5 милиарда за 10 дена къде отидоха? Никой не идва да го обясни в парламента.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпространение на COVID-19 у нас (8-20 март 2020)
Разпространение на COVID-19 у нас (8-20 март 2020)
Проф. Момеков: Едва ли точно хининът ще ни спаси
Проф. Момеков: Едва ли точно хининът ще ни спаси