НОВИНИ

Корнелия Нинова: Влизам като доброволец в COVID отделение без никакво колебание

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 22.11.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде първо телевизионно интервю за "Денят започва с Георги Любенов", след като пребори коронавируса.

Тя сподели, че се е лекувала четири дни в инфекциозното отделение на ВМА, поискала е да я изпишат по-рано, защото се е почувствала по-добре.

"Първите дни беше доста тежко. При мен болестта беше по трудния начин. В деня, в който ме приеха, получих треска, температура и просто се задуших, имах чувството, че спрях да дишам. След това в болницата преживях всички съпътстващи неприятности тази болест - главоболие, много силни болки в корема, всичко те боли. Има едни странични ефекти, например аз получих конюктивит на очите, отслабване на слуха, влияние върху вегетативната нервна система. Получих едни бодежи в ръцете, не можеш да задържиш предмет дори. След като ме изписаха, продължих лечението си вкъщи с антибиотици и получих бъбречна криза. Имах чувството, че това нещо се движи в тялото и там където срещне някакъв орган, просто удря със страшна сила", споделя Корнелия Нинова.

Лекарите във ВМА бяха изморени, сестрите бяха много изтощени, но много организирани и всеотдайни в работата си, допълни тя.

"Лекарите са на предела и самите те го казват и случаите, които излизат в медиите и това, което аз видях - те са много уморени, изтощени, на предела са", каза Нинова.

След като вижда каква е ситуацията в болницата, лидерът на БСП решава да стане доброволец в COVID отделение още на втория от лечението си.

"Влизам в болница с COVID отделение без никакво колебание. Медиците имат нужда от жива сила. Вече съм го организирала в София. Ще бъда санитар. Ще стоя, колкото е необходимо. Искаме първо да се гласува нашия алтернативен бюджет в парламента, да си го защитим и след това тръгваме. Това е израз на човещина, на вътрешна потребност", заяви Нинова.

33-ма депутати от БСП също ще се включат в доброволческата активност.

"Организирахме с в три групи: депутати, които ще влезем в болници с COVID отделение, такива, които ще отидат в РЗИ-та и такива, които ще отидат в социалните служби. Включиха се и младежи от младежкото обедните на БСП - 50-60 човека досега са заявили своето желание. Депутатите лекари вече са в болниците на първа линия - двама в Свищов и един в Шумен. След като гласуваме бюджета и учителите ни в парламентарната група ще помагат в училищата", обясни Нинова.

Председателят на БСП отново припомни, че при първата вълна през март и април БСП е подкрепила правителството: „Гласувахме заедно Закона за извънредното положение и всички мерки, но не спираме да критикуваме управлението на кризата. Кризата я има. От лична гледна точка виждам, че е сериозно предизвикателство. Но управлението на кризата продължава да е хаос. Изпуснаха кризата. Провалиха се в управленските решения. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата“. Нинова подчерта, че след това управляващите са прехвърлили вземането на решенията от страх да не носят отговорност, като това е създало хаоса.

"Правят това, защото мисленето им е грешно. Мисленето им е мандатно и да използват кризата така, че да се задържат до края на мандата. Целта е властта – как да използват кризата, за да спечелят следващите избори. Когато си поставиш такава грешна цел няма как да успееш. Трябва да е обратното. Не е достатъчно да ги критикуваме. Трябва да сме готови да предложим решения и ние ги имаме. Алтернативата е не да мислиш мандатно и с грижа за властта и как да я запазиш, а да мислиш държавнически и с грижа за хората”, заяви пред водещия Георги Любенов лидерът на БСП.

Нинова посочи стъпките, които би направила БСП за ефективна борба с кризата:

"Първо, още през юли бихме активирали Националния план за управление при пандемия от грип. Той е създаден през 2006 г., актуализиран е през 2017 година. Изключителен, професионален, подреден – с анализ във всеки регион каква е възрастовата структура на населението, каква е заболеваемостта, какви болници има. Всичко това можеше лятото да се подготви. Второ, процесът трябва да се централизира при вземането на решенията и да се носи отговорност от правителството, а не да се създава този хаос. Трето: още тогава, а не сега да се подготвят болници само за COVID, защото хората, които имат хронични заболявания не могат да се лекуват и COVID е влязъл във всички болници и заразява цялата система“.

„Бихме осигурили безплатни тестове. Бихме приели държавна наредба, която да регламентира заплащането на лекарите и медицинските сестри. Трябва държавна политика за доходите на медиците, а не временни решения, които разделиха лекарите помежду им“, категорична бе председателят на БСП.

Според нея е трябвало през лятото да се намали ДДС-то на лекарствата. Нинова отново настоя, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Тя припомни и идеята си да се направи електронно здравно досие на всеки човек – какви болести си прекарал, какъв е здравният му статус и какво лечение е прилагано.

Вижте целия разговор с Корнелия Нинова във видеото.

Гледайте още от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Чавдар Ботев: При неправилна ваксина може да има голям бум на автоимунни заболявания
Д-р Чавдар Ботев: При неправилна ваксина може да има голям бум на автоимунни заболявания
Франция създава Световна академия на СЗО за подготовка на здравни работници
Франция създава Световна академия на СЗО за подготовка на здравни работници