НОВИНИ

Коя е Клаудия Шейнбаум - първата жена президент на Мексико е с българско потекло и дълга политическа кариера

Пред БНТ говори пловдивски роднина на новия президент на Мексико

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:56, 03.06.2024
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

За първи път в историята си Мексико избра жена за президент. Това е 61-годишната Клаудия Шейнбаум - потомка на български евреи и досегашен кмет на Мексико Сити. Българският ѝ произход беше използван срещу Шейнбаум от нейните политически опоненти, но в крайна сметка тя успя да постигне най-убедителната победа в 200-годишната история на страната като независима държава.

Исторически момент за Мексико - десетки хиляди са се събрали на централния площад в столицата, за да приветстват първата жена-президент. Клаудия Шейнбаум - жената, която разби стъкления похлупак и ще остане в мексиканската история, като първата дама, застанала начело на страната. 61-годишната досегашна кметица на Мексико Сити е протеже на отиващия си президент Лопез Обрадор, но обещава да следва свой път във властта.

"Благодаря ви! За първи път в 200-годишната история на нашата република, Мексико ще има жена за президент. Не бих могла да го постигна сама. Всички ние - нашите майки, нашите дъщери и внучки - всички ние го постигнахме. Ще имаме справедливо управление, което няма да има външни влияния и корупция", заяви Клаудия Шейнбаум, избрана за президент на Мексико.

С близо 60% от гласовете, Шейнбаум е и президентът, избран с най-голяма подкрепа. Макар още с обявяването на кандидатурата си преди година, да беше сочена за сигурен фаворит, за държава, в която жените получават право да гласуват едва през 1953г., нейният триумф е повече от знаков.

"Това е исторически ден за нашата страна - жена президент, и то с леви убеждения, която е отдадена на мексиканския народ!", радва се Анхел Гузман, привърженик на Шейнбаум.

"Това е победа за всички жени, които се борихме заедно с нея за този триумф", убедена е Аргелия Гонзалез, привърженичка на Шейнбаум.

"Днес Мексико е стъпка по-близо до това, което трябва да бъде - държава, която е свободна, в която възрастните, жените, хората в неравностойно положение или с различна сексуална ориентация, са равноправни", казва Маркос Алехандро, привърженик на Шейнбаум.

Дипломира се като енергиен инженер в Калифорнийския университет. Пътят ѝ в политиката започва през 2000 година като част от екипа, отговорен за екологията в Мексико Сити. Тогава кмет е Лопез Обрадор, а когато той става президент, за поста е избрана Шейнбаум.

Клаудия Шейнбаум произлиза от семействата на български и литовски евреи. Баба ѝ и дядо ѝ по майчина линия са от Пловдив и София. През 40-те години напускат България - първо се местят в Париж, а когато Франция е окупирана от нацистите, бягат в Мексико. Там се ражда и новоизбраната президентка. Нейни роднини обаче и до днес са в града под тепетата.

"По време на кампанията опозицията атакува Шейнбаум, с твърдения, че е родена в България и не е мексиканска гражданка. Препратките целяха и да напомнят за еврейския произход на тогава все още кандидатката за президент на предимно католическата държава. Подобно на Барак Обама, който показа акта си за раждане от Хаваите, Шейнбаум публикува документ, с който доказа, че е родена в мексиканската столица", казва доц.д-р Бенямин Анави, роднина на Клаудия Шейнбаум.

Освен с историческия си резултат, кампанията ще бъде запомнена и като най-кървавата в мексиканската история. 38 кандидати за различни постове бяха убити, включително един в деня, в който се провеждаха заключителните митинги.

Сега за новата президентка започва най-трудното - да опита да се пребори с тежката икономическа ситуация, несигурните отношения със Съединените щати, заради нелегалната миграция и особено, ако през ноември спечели Доналд Тръмп и насилието, провокирано най-вече от властващите в Мексико могъщи наркокартели.

По темата работиха: Джанан Дурал, Росица Колева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари премахнаха огромен тумор от онкоболна жена
Лекари премахнаха огромен тумор от онкоболна жена
ЦСКА 1948 се раздели с трима футболисти
ЦСКА 1948 се раздели с трима футболисти