НОВИНИ

Крайбрежна къща за гости била щаб-квартирата на обвинения в шпионаж Орлин Русев

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:25, 17.08.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Крайбрежна къща за гости е била щаб-квартирата на един от обвинения в шпионаж българин - Орлин Русев. Британски медии пишат, че хотелът е собственост на българска дама. Не се правят, обаче, предположения, че и тя е замесена в шпионската мрежа.

Шпионският скандал във Великобритания е далеч от блясъка на Джеймс Бонд, пишат британските медии.
45-годишният Орлин Русев живеел в тризвездния хотел Хейди, който се намира на метри от морето, близо до кея "Британия" в Грейт Ярмут.

Британският вестник Тhe Times описва сградата "като занемарена къща за гости". Хотелът бил купен от българска бизнес дама през 2021-ва година за 220 000 паунда.

Местни жители твърдят, че от месеци не са виждали някой да влиза или да напуска сградата. Според тях къщата за гости не е работила поне от година.

Щорите на прозорците продължават да са спуснати. Цветята във висящите кошници са отдавна мъртви. Металните маси и столове на терасата са започнали да ръждясват - така британският "Дейли Мейл" описва къщата, в която е живеел Орлин Русев.

При обиска полицаите са открили в една от стаите в хотела оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

В анализ британският "Гардиън" пише, че след експулсирането на шпиони, Русия се обръща към спящи клетки и неофициални агенти.

Арестите във Великобритания са станали два месеца след шпионски скандал в Словения. В Любляна била арестувана двойка, представящи са за аржентинци, оказало се, обаче, че и двамата са руснаци. Жената работела като директор на художествена галерия. Тя често пътувала до Великобритания.

Друг шпионски скандал от последните месеци е от Атина. Според гръцките власти мъж, представящ се за бразилец и жена, твърдяща, че е фотографка от гръцко-мексикански произход, са руснаци, шпиониращи за Москва. В Русия те дори били съпрузи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг на турнира във Върнячка баня, продължава на двойки
Денислава Глушкова отпадна във втория кръг на турнира във Върнячка баня, продължава на двойки
След намесата на БНТ: В квартал "Бърчинката" в Кричим отново има вода
След намесата на БНТ: В квартал "Бърчинката" в Кричим отново има вода