НОВИНИ

Кралица Елизабет Втора със специално обръщение за Деня на победата

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:25, 09.05.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Специално обръщение за 75-тата годишнина от победата над нацистка Германия кралица Елизабет Втора почете паметта на загиналите и изрази гордост от отговора на нацията на сегашната криза заради пандемията.

В началото перспективата изгреждаше мрачна, краят - далeче, а изходът - несигурен. Никога капитулация, никога отчаяние, това беше посланието на Деня на победата, заяви 94-годишният монарх в същия час, в който баща й крал Джордж 6-ти произнася победната си реч през 1945-та година.

Тогава младата принцеса Елизабет и сестра й Маргарет се измъкват от Бъкингамския дворец, за да се присъединят към празнуващите хора на улицата. Смята се, че това е единственият случай, когато тя се появява публично без да бъде разпозната.

Сега Великобритания е втората страна в света по брой жертви на коронавируса след Съединените щати.

Кралица Елизабет Втора: Най-голямата почит за пожертвалите живота си е, че страните, някога заклети врагове, сега работят заедно за мира, здравето и просперитета на всички нас. Днес може да изглежда трудно, че не можем да отбележим тази специална годишнина както бихме желали. Но нашите улици не са празни, те са изпълнени с любовта и грижата ни един към друг. С гордост заявявам, че все още сме нацията, която тези храбри войници, моряци и летци ще припознаят и харесат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисия по стокови борси и тържища: Потребяват се храни с по-високо качество
Комисия по стокови борси и тържища: Потребяват се храни с по-високо качество
Зрелищна катастрофа след полицейско преследване в Бургас
Зрелищна катастрофа след полицейско преследване в Бургас