НОВИНИ

Красимир Дунев: С тези успехи привличаме младото поколение и е много радостно да видиш пълни зали

Президентът на Българската федерация по гимнастика бе сред наградените за представянето на България на олимпийските игри.

Валентина Георгиева Красимир Дунев
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 11.09.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев беше сред наградените от служебния премиер Димитър Главчев шампиони, медалисти, финалисти, треньори и ръководители на спортни федерации за успешното представяне на Олимпийските игри в Париж 2024.

Дунев, който днес навършва 52 години, беше заедно с петата на финала на прескок при жените Валентина Георгиева и с нейния треньор Филип Янев, които също бяха отличени от министър-председателя Главчев и от министъра на младежта и спорта Георги Глушков.

"Аз съм изключително радостен и щастлив, че точно на този ден бях част от това награждаване на всички велики шампиони, спортисти и техните треньори - участниците на Олимпийските игри в Париж. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, на Българския олимпийския комитет, на държавата, на премиера Главчев, които организираха това събитие. Да бъда част от награждаването за мен е наистина голяма чест и удоволствие", каза Дунев след церемонията.

За първи път от доста време България участваше на Игрите в Париж с двама състезатели по спортна гимнастика - Валентина Георгиева и Кевин Пенев.

"Много радостно е, че българската гимнастика отново е на световно ниво. Надявам се така да продължаваме и наистина да върнем гимнастиката, където е била едно време. Спортът е богатство и всяко едно дете трябва да се занимава със спорт, независимо какъв е. С тези успехи, които имаме, привличаме младото поколение и е много радостно да видиш залите пълни", добави олимпийският вицешампион на висилка от Игрите в Атланта 1996.

От 19 до 21 септември София ще бъде домакин на Балканското първенство по спортна гимнастика за юноши и девойки.

"Ние спечелихме организирането на Балканското първенство и след може би над 30 години България отново ще бъде домакин. Имаме 11 държави, които ще вземат участие. Това е много радостно, защото в сравнения с предишните две Балкански първенства, които бяха в Турция, този път има много повече заявки - над 100 гимнастици и гимнастички. Те ще бъдат разделени в три възрастови групи - младежи, девойки и юноши. Мисля, че ще се получи прекрасно състезание. Подготовката върви добре. Искам да благодаря на целия организационен комитет, на всички треньори, всички съдии, които помагат и на Министерството на младежта и спорта също", каза още Дунев.

България ще участва на Балканиадата с по 12 състезатели в мъжкото и в женското направление.

"Проведохме контролно състезание, за което всички знаеха и са се подготвяли почти цяло лято, не са почивали. То премина много добре, явиха с много състезателки и състезатели, които искат да влязат в отбора. Хубавото е, че като домакини ние имаме право да участваме с два тима - два при мъжете и два при жените, което е наистина супер и е много радостно, защото повече български гимнастици и гимнастички ще вземат участие на Балканското първенство", завърши президентът на българската федерация.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна тревога в Киев по време на визитата на Антъни Блинкен и Дейвид Лами
Въздушна тревога в Киев по време на визитата на Антъни Блинкен и Дейвид Лами