НОВИНИ

Кремъл съжалява за допинг забраната на Русия

bnt avatar logo
от Калоян Николов
16:58, 18.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Още
кремъл съжалява допинг забраната русия

Кремъл заяви, че съжалява за решението Русия да получи забрана извън международния спорт за две години, но подчерта важността за спортистите на страната да участват в международни състезания под неутрален флаг.

В четвъртък, Спортният арбитражен съд (КАС) намали първоначалното наказание, наложено от Международната антидопингова агенция (УАДА), като бе позволено на избрани атлети да участват индивидуално.

Съкратената забрана, наложена от КАС, продължава до 16 декември, 2022 година, и обхваща Летните олимпийски игри в Токио, Зимната олимпиада в Пекин и Световното първенство в Катар през 2022.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви пред журналисти, че Кремъл „съжалява“ за решението и „го определя като негативно“.

Но същевременно той сподели, че е било „изключително важно“ руските атлети да вземат участие в международни състезания, за да спечелят квалификации и да поддържат физическа форма.

Песков каза, че Русия ще продължи „борбата срещу допинга“. Представителите на правителството, включително държавният глава Путин, получиха забрана за присъствие на големи международни форуми, но все още могат да посещават такива състезания, ако бъдат поканени от президента на държавата-домакин, споделиха от КАС.

Песков не коментира забраната срещу Путин. Русия бе разклатена от допинг сагата през изминалите четири години, след като бившият президент на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков разкри за финансиран от държавата допинг на Зимните игри в Сочи през 2014.

КАС намали мерките, обявени миналата година от УАДА, които призоваха Русия да бъде изхвърлена от международния спорт за четири години, след като стана ясно за допинг мрежата по време на Олимпиадата в Сочи преди шест години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танцова школа от Пловдив ще представи България на финала на Световния виртуален шампионат по салса в Мексико
Танцова школа от Пловдив ще представи България на финала на Световния виртуален шампионат по салса в Мексико
Четирима въоръжени обраха инкасо автомобил в Перник
Четирима въоръжени обраха инкасо автомобил в Перник