НОВИНИ

Криминален психолог: Убийството на Иван Владимиров показва, че един куп хора не са си свършили работата

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 10.02.2023
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Убийството на психолога Иван Владимиров - Нав показва, че един куп хора не са си свършили достатъчно отговорно работата. Това заяви в "Денят започва" криминалният психолог Тодор Тодоров. Според нето проблемът не е в законодателството, а в хората.

"Стигна се дотук, защото всеки път става едно и също - случва се нещо ужасно, констатираме го, вайкаме се, ахкаме, питаме за профила на човека, който го е извършил и продължаваме по старо му.

Тук на въпроси във връзка с това престъпление трябва да отговарят не хора като нас - трябва да отговарят МВР и прокуратура, защото, ако има толкова жалби, какво се е случило, за да не се стигне дотук?

Не какво има на хартия, че е свършено, защото това на хартията може да се допише и със задна дата, а районният инспектор колко пъти се е срещнал с този агресивен човек, който има оръжие? Какво като е бивш полицай - той трябва да има някаква причина да има това оръжие", подчерта Тодоров.

Адвокат Станислав Станев акцентира върху нуждата от неотвратимост на закона.

"Не големината на наказанието, а неговата неотвратимост води до превенция. Ако един шофьор знае, че нарушавайки пътните правила, 100% ще му вземат 10 лева, това ще има много по-голям ефект, отколкото, ако глобата е 1000 лв., но всеки знае, че има шанс да я избегне", посочи той.

Тодор Тодоров и Станислав Станев коментираха в "Денят започва" и мерките, които трябва да се предприемат за предотвратяване на случаите на педофилия у нас.

Адвокат Станев представлява семейството на 9-годишно момиченце, жертва на такова престъпление. Родителите му търсят на по-строго наказание, след като окръжен прокурор отказа да протестира размера на присъда на бизнесмен, обвинен в блудство.

"Тук бихме могли да разговаряме, предвид отвратителния характер на този тип деяния, как би могъл да се промени законът, дали да стане по-строг или да се добавят отделни елементи към неговото наказание", коментира адвокат Станев.

Посочи, че от 2011 г. има директива на ЕС и една от препоръките на тази директива е да се внедри в рамките на наказанията имуществена санкция.

"Ако има вероятност тези хора да загубят една сериозна част от своето имущество, това би могло това да бъде една допълнителна спирачка", посочи той.

Според Тодор Тодоров не смята, че има човек с такива отклонения в сексуалното поведение, който да се е повлиял позитивно и да е спрял да бъде такъв.

"В други държави отдавна са доказали, че на този тип хора най-добре им се въздейства, когато чисто на поведенческо ниво се внесат корекции. Но за тази цел има законодателства, които позволяват това да се случи", отбеляза психологът.

И даде пример със законодателството в САЩ и Англия, че такива хора, когато си излежат присъдите, за определен брой години нямат право да работят с деца, има и задължителна терапевтична работа с тях, а у нас не е така.

Българският Наказателен кодекс също предвижда забрана за такъв човек да упражнява определен вид професии, разликата е, че при нас това е опция, посочи адвокат Станев.

И препоръча следващият парламент да приеме поправка и това да стане кумулативно - т.е. давайки присъда за блудство или изнасилване, особено когато става въпрос за деца, задължително да се налага това наказание.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Чувството е страхотно
Кристиано Роналдо: Чувството е страхотно
Сигнал за бомба затвори за кратко Съдебната палата в София
Сигнал за бомба затвори за кратко Съдебната палата в София