НОВИНИ

Разказ от първо лице за първата в света гребна експедиция до Антарктида

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 10.02.2023
6116
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Слушай новината

С 6 рекорда на Гинес приключи първата в света гребна експедиция от Антарктида. В нея участва и Стефан Иванов, който през 2020 прекоси с гребане Атлантическия океан заедно със своя син Максим.

4444 морски мили по-късно: Баща и син българи преплаваха Атлантическия океан със собствена лодка

Приключението им е с кауза - да обърнат внимание към опазването на океаните. В "Денят започва" Стефан Иванов цитира данни, според които са изчезнали над 90% от големите риби - китове, акули и други. Затова участниците в експедицията са създали петиция, с която настояват да бъдат определени допълнителни защитени океански зони от над 4 милиона квадратни километра.

Океанско гребане с кауза: Стефан Иванов участва в експедиция от Антарктида до остров Южна Джорджия

В студиото на БНТ Стефан Иванов разказа за трудностите и предизвикателствата, които е преодоляла експедицията в Южния ледовит океан.

"Принципът на океанското гребане е лодката да се движи 24 часа - шест гребци на по две смени - час и половина гребане, час и половина почивка - така че лодката да не бъде оставена на себе си, да не се окаже в перпендикулярно положение на вълните и вятъра и да бъде преобърната от големите вълни", разказва той.

А в океана около Антарктида вълните винаги са големи, дори и през лятото.

"Южният ледовит океан е една от най-неблагоприятните зони за плаване, дори за големи плавателни съдове. Той е характерен с големите си вълни, които през няколко минути стават по 6 - 7 метра, през няколко часа - по 9 метра. Времето се променя непрекъснато.

В момента в този регион е лято и температурите са възможно най-високи - около 0 градуса. Но като се сложи и фактора вятър, усещането е за около минус 5 градуса при влажност близо до 100%, от която няма къде да избягаш. Ръкавиците, краката - цялото ти тяло е почти денонощно влажно и това води до сериозни измръзвания. Трима от моите съотборници получиха измръзване на краката с черни петна. Бяхме възможно най-далече от зоната за комфорт", разказва Стефан.

При подобни експедиции, обаче, здравето и живота винаги са приоритет. Затова експедицията ни е била придружавана от яхтата "Селма", известна с това, че преди години достига най-южната точка в света.

С яхтата гребната експедиция прекосява прохода Дрейк по пътя си към южния полюс. Тя е и мястото за евакуация при здравословни проблеми.

"Около месец бяхме в Южния ледовит океан, от които 6 дни на гребна лодка. Останалото време бяхме с ветроходната яхта, която ни съпътстваше - легендарната Селма. Здравето и живота са приоритет. Винаги трябва да имаш не само план А, но и план B, C и D. Например, един от нашите съотборници получи много тежка морска болест след тежко обезводняване в продължение на три дни и имаше нужда той да бъде евакуиран на борда на яхтата", разказа Стефан Иванов.

Тук можете да подпишете петицията за определяне на морски защитени зони около Антарктида.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха новия екип на Левски, посветен на 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов
Показаха новия екип на Левски, посветен на 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов
Ланс отстрани Лориан от Купата на Франция след дузпи
Ланс отстрани Лориан от Купата на Франция след дузпи