НОВИНИ

Българка в Адана: Тепърва предстои да разберем колко голяма е загубата за всички след трусовете

bnt avatar logo
от БНТ
07:12, 10.02.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

За съжаление, след първоначалния шок от огромната трагедия, сега започваме бавно да осъзнаваме всъщност колко страшно е всичко. Това сподели пред "Денят започва" българката Цветелина Тунтева, която живее в турския град Адана, засегнат от земетресенията.

"Трагедията не е свързана само със загубите на човешки живот, последствията тепърва предстоят. Има много срутени сгради, както знаете градовете Хатай и Кахраманмараш не съществуват. В Адана също има много щети, макар и да е встрани от епицентър - цели квартали са обезлюдени, блоковете са силно увредени, напукани".

Вече започват контролирани взривове на опасните сгради, но хората остават без покрив над главите си и тепърва предстои да се разбере колко голяма е загубата за всички, обясни тя.

"От моя приятелка, която работи на летището в Адана, където кацат всички самолети с международна помощ разбрах, че това са над 500 самолета в рамките не 3 - 4 дни. Много е силна помощта. Оценява се от наши познати и близки, че българите бяхме сред първите, които пристигнахме да помагаме. Хората бяха приятно изненадани", разказа Тунтева.

На терен организацията е перфектна - раздават се храна, вода и чай на хората, които са останали без покрив, издирвателните акции се провеждат с най-модерни технологични средства, посочи още Цветелина. Конгресният център на университета в Адана и спортните сгради са отворени, за да подслонят хора, тъй като времето е студено и животът в палатки и автомобили е още по-труден.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец
Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец
Русия ще работи за създаване на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие"
Русия ще работи за създаване на зона за сигурност около АЕЦ "Запорожие"