НОВИНИ

Повече от 90 часа след труса: Продължава издриването на оцелели в Турция и Сирия

До момента броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърля 21 700

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:08, 10.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

На четвъртия ден след мощните земетресения в Турция и Сирия щастливите развръзки продължават - спасители успяват да извадят оцелели от руините. Но расте и броят на жертвите на бедствието, които вече са над 21700.

Денонощната работа на спасителните екипи продължава. От Световната здравна организация се опасяват, че ниските температури и липсата на хигиенни условия, могат да доведат до вторично бедствие

Българските спасители в Турция са извадили живи 4-годишно дете и възрастен мъж

Зубейде чака от сутрин до вечер, от понеделник. Чака да извадят сестра ѝ. За щастие, жената е жива, но операцията върви много бавно, за да не бъде предизвикано фатално разместване на отломките.

"Чувах плач и стонове. В началото не бях сигурен, че е тя, но продължихме да я успокояваме. Трябва да знаете, че това е същински ад - тази жена чува как се разчиства над главата ѝ, и така вече 50 часа! Опитваме се да я извадим вече 50 часа", обясни Бено Рийл, спасител от Германия.

За това време са успели да направят отвор от около 40 см, който е позволил на лекар, да извърши частичен преглед на жената. Надеждата е, че съвсем скоро Зубейде ще прегърне сестра си.

Повече от 90 часа след унищожителните трусове в Турция, изпод развалините в град Антакия живи бяха извадени трима души. Двама мъже и млада жена бяха измъкнати от жилищна сграда. В продължение на часове повече от 100 спасители работиха по разчистването на отломките, за да стигнат до оцелелите.

На терен в Турция денонощно работят около 100 000 спасители от десетки държави. Дейността им обаче е затруднена - липсва тежка техника, задръстванията по пътищата са огромни, на места пътищата са неизползваеми. Вашингтон обеща на Анкара помощ в размер на 85 млн. долара.

Провинция Алепо в Сирия е една от най-тежко засегнатите от труса. Доброволци от неправителствена организация "Бели каски" изваждат живи две момичета. Помощта до Сирия стига много трудно, не само заради логистични проблеми, но и заради факта, че част от най-засегнатите райони се контролират от опозицията. Хуманитарен конвой на ООН вече влезе в провинция Идлиб. До дни се очаква още помощ. В Индонезия хиляди се включиха в обща молитва в памет на жертвите на земетресението в Турция и Сирия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът призова знамената да бъдат свалени наполовина в знак на съпричастност с Турция и Сирия
Премиерът призова знамената да бъдат свалени наполовина в знак на съпричастност с Турция и Сирия
Слънчево време и днес
Слънчево време и днес