НОВИНИ

Скандали в Столичния общински съвет заради отсечените дървета в Борисовата градина

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:29, 09.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът със сечта в Борисовата градина в София се разраства. Тази сутрин пред общината граждани протестираха против незаконно изсечените дървета на територията на къпалнята "Мария Луиза". Те настояват общината отново да придобие обекта. Председателят на общинския съвет обаче обясни, че общината няма абсолютно никакво намерение да плаща десетки милиони откуп, за да си върне терените. На фирмата беше наложена максималната глоба от 100 000 лева.

Недоволството на гражданите дойде след новината, че вместо 11 сухи дървета, за които е имало разрешение за премахване, мажоритарният собственик на къпалнята е отсякъл над 20 здрави дървета.

"Днес от изслушването пък стана ясно, че фирма на Вълка наема фирма на Вълка, за да изсече дървета в имот, контролиран от Вълка, това е реалността, в която живеем", заяви общинският съветник Борис Бонев.

От фирмата собственик обясниха, че тепърва ще правят собствена проверка колко и какви дървета са отсечени.

"Всички институции, които бяха на обекта, поставиха условие да се разчисти, за да вземат решение. Ако не се изчисти там тази растителност , саморасляк ли как ще се определи, те не могат да си вземат решенията и не могат да ни дадат разрешително", заяви Тодор Тодоров, представител на дружеството "Парк Мария Луиза АД" .

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че повече няма да прави бизнес със собствениците на къпалнята "Мария Луиза", защото им нямал доверие. Председателят на СОС Георги Георгиев обаче каза, че друг начин за реставрирането на къпалнята няма.

"Според мен в тази ситуация аз не бих и повярвал за абсолютно нищо и затова апелирах към СО да престане да вярва в добрите им намерения, разрешения няма да им се дават и единственото на масата е как къпалнята да се върне във владение на общината", заяви Трайчо Трайков.

"Нямаме абсолютно никакво намерение да плащаме сега десетки милиони откуп, за да си върнем терени, това означава да осребрим тази схема. Ние сме изследвали различните възможности, единствената е тя да бъде възстановена както е била", заяви Георги Георгиев.

Визата за проектиране за реставрирането на къпалнята е издадена преди 6 месеца. Собствениците са готови да реализират инвестиционния си проект веднага след като получат разрешението за това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Законопроектите за реформи в съдебната система ще бъдат внесени в първия ден на новото НС
Крум Зарков: Законопроектите за реформи в съдебната система ще бъдат внесени в първия ден на новото НС
Кристоф Галтие след поражението на ПСЖ: Загубата е голямо разочарование за мен, за играчите, за клуба и за привържениците ни
Кристоф Галтие след поражението на ПСЖ: Загубата е голямо разочарование за мен, за играчите, за клуба и за привържениците ни