НОВИНИ

Простихме се с голямата актриса Гинка Станчева

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:53, 09.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се простихме с една от най-обичаните български актриси- Гинка Станчева. Тя почина на 90 години на 4 февруари. Гинка Станчева е особено популярна през 50-те и 60-те години на миналия век. Тя е и първата българска актриса, участвала на филмовия фестивал в Кан, прославила с красотата и таланта си страната ни.

Гинка Станчева е родена през 1932 година в София. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев заедно с Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Финци. Изиграла е десетки театрални роли, но в паметта на българите остава с образите, пресъздадени на малкия екран през 50-те и 60-те години на миналия век.

Изключително талантливо и запомнящо се е участието ѝ във филмите "Любимец 13" и "Специалист по всичко", където си партнира с незабравимия Апостол Карамитев.

"Големи преживявания бяха наистина, но така или иначе ме одобриха да играя и бях щастлива за това, защото нямаше никаква преграда - големият актьор и една започваща актриса", разказва тя.

Звездният ѝ миг е през 1957 г., когато стъпва на червения килим в Кан като част от филма на Захари Жандов "Земя", спечелил право на участие в конкурсната програма.

"Бяха бедни, следвоенни години и съпругата на Захари Жандов каза: Най-добре е да се появиш в национален костюм. Никога не съм си представяла дори в мечтите си, че ще мога да мина отново по тези стъпала с червения килим", споделя актрисата.

През годините Гинка Станчева се снима в 19 филма, сред които: "Един снимачен ден", "На всеки километър", "Нощем с белите коне","Бай Ганьо". През 2002 г. е наградена с орден "Стара планина", а за 90-тата си годишнина получава наградата "Златно перо". Днес в столичната църква "Св. София " дойдоха близки, приятели и почитатели, за да се простят с голямата актриса.

"Един изключително добър, толерантен човек, една прекрасна актриса, прекрасна, красива българка, която прослави България по света", коментира Искра Радева, актриса.

"Гинка Станчева е от онова поколение мохикани на българския театър и кино, които със сигурност ще оставят много трайна следа като пионери, като първооткриватели на българския театър и кино извън пределите на България", добави актьорът Христо Мутафчиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хатайспор се оттегли от участие в шампионата на Турция след земетресението
Хатайспор се оттегли от участие в шампионата на Турция след земетресението
България и Китай откриват волейболната Лига на нациите на 6 юни 2023 г.
България и Китай откриват волейболната Лига на нациите на 6 юни 2023 г.