НОВИНИ

Пред ЕП Зеленски настоя за изтребители и още санкции срещу Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:31, 09.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Препълнена зала и нестихващи аплодисменти посрещнаха Володимир Зеленски в Европейския парламент. В емоционалната си реч пред евродепутатите Зеленски каза, че Русия се опитва да унищожи не само Украйна, но и целия ЕС. За него Европа е континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост, където Украйна е у дома си.

С аплодисменти Зеленски беше посрещнат и от лидерите на ЕС. А по-голямата част от тях му обещаха пълна подкрепа - военна, политическа и финансова.

"Ние сме наясно, че следващите няколко седмици и месеци вероятно ще бъдат решаващи и това е моментът да не се колебаем, това е моментът да бъдем ясни и това е моментът да организираме максимална подкрепа. И виждам три области за тази максимална подкрепа. Първо, максимална подкрепа на военно ниво", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет

Зеленски настоява най-вече за бойни самолети и за още санкции срещу Русия.

"Благодарим ви за противовъздушните бойни системи, това е в интерес на всички нас – украинци и всички европейци, за да не може Русия да прави нови ракети, агресорът няма да може отново да атакува нашите градове. Затова трябва да се направи още една стъпка и да има санкции срещу цялата руска ракетна и безпилотна индустрия, срещу тяхната индустрия на високите технологии, която осигурява този терор, руския терор", каза президентът.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща десетия пакет от санкции скоро да стане факт.

"Първо, ще наложим санкции на редица политически и военни лидери, но също така, скъпи Володимир, ние се вслушахме много внимателно в това, което ни казахте, когато ви посетихме в Киев миналата седмица. Ние ще санкционирате и пропагандаторите на Путин, защото техните лъжи тровят публичното пространство в Русия и в чужбина. Вие настоявахте за това, ние се вслушахме и ще го направим. Второ, пакетът ще включва допълнителна забрана за внос на стойност повече от 10 милиарда евро. Това още повече ще отслаби руската военна машина и ще удари основните на тяхната икономика", заяви тя.

ЕС е готов да работи и за организирането на военен трибунал за виновните за военните престъпления в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси пропуска мача на ПСЖ срещу Монако, под въпрос е и за Байерн Мюнхен
Лионел Меси пропуска мача на ПСЖ срещу Монако, под въпрос е и за Байерн Мюнхен
Председателят на АЯР предупреди, че прекъсване на връзките с Русия ще е катастрофално за ядрената ни енергетика
Председателят на АЯР предупреди, че прекъсване на връзките с Русия ще е катастрофално за ядрената ни енергетика