НОВИНИ

Български спасители откриха петима оцелели под руините в Турция (Снимки и видео)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
08:20, 10.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Български спасители са открили петима оцелели под руините в турския град Кахраманмараш. Това съобщиха от Националната асоциация на доброволците в България. Двама от оцелелите вече са извадени, продължава борбата за останалите трима.

Въпреки минусовите температури и тежките условия за работа, спасителите са денонощно на терен и са сред тези, които помагат за ваденето на оцелели от развалините.

Град Кахраманмараш. Екип от около 30 души и куче от Националната асоциация на доброволците в България са денонощно на терен. Там виждат очи, жадуващи за светлина от дни.

"Снощи единият от екипите на единия адрес намери трима живи, които бяга прведадени на турските екипи да достигат до тях и да ги спасяват, понеже ние не разполагаме с тежка механизация, а пък друга част от този екип на друг адрес намериха двама живи, които тяхното вадене приключи", разказа Георги Влайков - ръководител на отряд доброволци.

Кадри: Национална асоциация на доброволците в България

Умората не отстъпва в надпреварата с времето, но мотивацията е още спасени животи.

"Стараем се, затова сме дошли. Всички са доста изморени. Тук се живее при някакви условия от сорта ние сме на палатки на -12 градуса постоянна температура, днес даже е доста по-студено, няма слънце. Очакват в близките дни снеговалеж, така че сме в постоянно надпреварване с времето", обясни Георги Влайков

Български спасителни екипи има и в град Бесни, където помагат при издирването на оцелели. Пожарникари съобщиха пред медиите, че местоположението на жената е установено, предаде БТА. Направени са малки тунели, през които български и полски спасителни екипи се опитват да помогнат на жената, която вече над 100 часа се намира под отломките на рухналия жилищен блок. Операцията продължава от часове.

Разказ от първо лице: Български лекар е помогнал при операция под руините в турския град Бесни

След първоначалния шок пострадалите хора в Турция бавно започват да осъзнават какво всъщност е измерението на трагедията. Пострадалите обаче знаят, че не са сами.

"От моя приятелка, работеща на летището в Адана, където кацат всички самолети с международна помощ разбрах, че това са над 500 самолета в рамките не 3-4 дни. Много е силна помощта. Оценява се от наши познати и близки, че българите бяхме сред първите, които пристигнахме да помагаме", казва Цветелина Тунтева - българка в Адана.

За тези, които са оцелели и за тези които помагат, приемането на реалните измерения на бедствието все още е трудно. Но и едните, и другите нямат време за мисли сега, защото часовете, в които спасението е възможно намаляват все повече.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двукратният олимпийски шампион по борба Сергей Белоглазов си спомни за кариерата си
Двукратният олимпийски шампион по борба Сергей Белоглазов си спомни за кариерата си
Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към "Газпром"
Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към "Газпром"