НОВИНИ

Кристиан Вигенин: Искаме Народното събрание да се разпусне и да има нови избори

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 31.07.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Исканията на протеста са ясни: оставка на правителството, оставка на главния прокурор и предсрочни избори. Това са и нашите искания. "Ние сме част от този протест, въпреки че ние не го организираме, но доколкото нашите виждания съвпадат, все пак това е шарен протест, но основната тема, искане на този протест е ясна, ние подкрепяме исканията на протеста, участваме", каза в "Още от деня" Кристиан Вигенин, депутат от БСП, зам.-председател на НС.

"Този протест е, както го дефинира и президентът в първия ден, почтените хора се изправят срещу мафията в управлението. Нямаме предвид сигурно десетките хиляди честни хора, които са членове, симпатизанти на ГЕРБ, но мафията е овладяла правителството, овладяла е другите власти", подчерта той. И призова да се обединят в тези искания и леви, и десни, и центристи, всеки, който иска истинска промяна в България. "Мисля, че рано или късно този протест ще успее", заяви Вигенин.

Посочи, че олицетворение на мафията в управлението е "главата на октопода - той е министър-председателят Бойко Борисов, затова и искането на оставка е към него". Смятат, че главният прокурор действа избирателно, действа политически мотивирано, той не цели отстраняването безпристрастно на всички, които нарушават законите в България, извършва проверките избирателно. И даде пример, че когато се публикуват снимки от спалнята на премиера, когато излиза видео от спалнята му, когато излизат записи, които ясно показват отношението на премиера към парламента и неговия председател, към президента, не се извършва незабавна проверка да се види този пробив в националната сигурност.

Вигенин беше категоричен, че са за оставка на правителството, служебен кабинет и предсрочни избори.

"Ние искаме Народното събрание да се разпусне и да има нови избори. Ние се отказахме да спасяваме достойнството на този парламент, той трябва да се разпусне максимално бързо", заяви Кристиан Вигенин.

Вижте цялото интервю във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина сър Алън Паркър – режисьорът на култовата лента "Евита"
Почина сър Алън Паркър – режисьорът на култовата лента "Евита"
Италия удължи с 10 дни двуседмичната карантина за идващи от България
Италия удължи с 10 дни двуседмичната карантина за идващи от България