НОВИНИ

Арест на 23-тия ден от протестите. Столицата остава под блокада (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 31.07.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Напрежение и арест белязаха 23-тия ден от протестите. Столицата остава под блокада и с парализиран трафик. За поредна нощ – две ключови кръстовища, това при "Орлов мост" и при "Цар Освободител", осъмнаха с палаткови лагери.

Неуспешни бяха опитите на Столичната община и СДВР да убедят протестиращите да освободят движението за градския транспорт.

Тази сутрин се разгоря и схватка между възмутена дама и един от протестиращите - Петър Кърджилов, PR на Десислава Иванчева, бившият кмет на столичния кв. "Младост".

Възрастната дама с бастуна, дошла според нея от провинцията, влезе в спор с протестиращите, а в разправията се се намеси и Кърджилов.

Чуха се обидни реплики и квалификации, а версията на демонстрантите бе: госпожата е била агресивна, карала се на хората от палатките и замахвала с бастуна.

"Замахна не само към мене, към повечето хора, които се обърнаха към нея. Опита се да й хване края на бастуна, защото тя го ръчкаше много силно с бастуна. Той се ядоса, метна й една чаша вода", обяви пред камерата на БНТ. Атанас Шарков от "Граждански мегдан".

А Петър Кърджилов беше задържан от полицията и отведен в Първо районно, по-късно и възрастната госпожа беше закарана там за изясняване на ситуацията.

Според СДВР жената искала да изкаже възмущението си от това, което се случва, но без да влиза във физически контакт. Казаха, че ще се въздържат от коментар кой е започнал пръв с провокацията.

"Ще повишим нивото на тона, с който коментираме.Тук трябва ясно да подчертаем, че всеки има право на мнение, тук за мен лично жената се е явила там да изрази своето мнение и всички видяхме реакцията на протестиращите. Искам дебело да подчертая, че всеки ще носи отговорност за своето поведение", настоя комисар Тони Тодоров от СДВР.

От полицията отрекоха да е имало физическо насилие при задържането на Петър Кърджилов. Към обяд и протестиращите свикаха брифинг за инцидента. Казаха, че PR-а е задържан за 24 часа, а и все още няма повдигнато обвинение.

"Подозрението ни е, че това беше провокатор, изпратен от ГЕРБ, с цел тук да стане скандал, да се говори само за това. Така наречените остриета на ГЕРБ 30-тина минути след случката си пуснаха в социалните мрежи тяхната теория, че ние протестиращите бием баби. Първо жената, която направи това, не е баба, а жена на четиридесет и няколко годишна възраст, второ ние не бием баби", настоя протестиращият Светослав Трайков.

"Ние направихме консултации с областните ръководства в цялата страна на ГЕРБ и категорично заявявам, че жената не е член на ГЕРБ, нито е била член на ГЕРБ. Опитите за затваряне на кръстовища е за сметка на другите граждани, ясно е че целта е да се стигне до агресия, да се провокира полицията", отвърна на брифинг пред централата на ГЕРБ депутатът Александър Ненков.

Протестиращите заявиха, че се опасяват, че полицията ще разруши двата палаткови лагера и отхвърлиха призива на СДВР за преговори без медии. Малко преди инцидента, екип на Столичната община опита да преговаря с тях да бъде пропуснат градския транспорт - заради много недоволни граждани, които не могат да отидат на работа, но безуспешно.

Малко след 17 часа протестиращите на "Орлов мост" обявиха, че ще пуснат движението по ключовото кръстовище само след оставка на правителството.

Репортери: Елиана Димитрова, Мая Димитрова, Карина Караньотова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерките срещу кризата не стигат до бизнеса
Мерките срещу кризата не стигат до бизнеса
Петър Кърджилов за 72 часа в ареста. Обвинението: хулиганство с особена дързост и циничност
Петър Кърджилов за 72 часа в ареста. Обвинението: хулиганство с особена дързост и циничност