НОВИНИ

Расте напрежението сред персонала в дома за стари хора "Възраждане" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 31.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Случаите на COVID-19 в Дома за стари хора "Възраждане" в Русе продължават да растат. Там има и втори смъртен случай през последното денонощие. Така заразените с коронавирус възрастни хора стават 71. В същото време сред персонала на социалното заведение се надига недоволство.

Освен възрастните хора, заразени са и 6-ма служители. Починала е 86-годишна жена от дома, която е била настанена в болница. Вчера "По света и у нас" разказа, че от общината подготвят четвъртия етаж на сградата, където да изолират поставените под карантина. Днес там вече са настанени 8 души. При сложна пандемична обстановка работи персоналът, който се оказа доста под необходимия брой, а срещу това получава ниско възнаграждение. Хората се страхуват и да не се заразят с коронавирус. Вече има желаещи да напуснат.

Близо 70 души се грижат за 215 възрастни хора в дом "Възраждане", а по стандарт те трябва да са 102-ма. В усложнената пандемична обстановка, служителите са принудени да работят извънредно.

"Случва се и 12, и 13 часа да сме сред потребителите. В ей това защитно облекло, с шлемове, с ръкавици, което създава допълнително дискомфорт за нас. Имаме много малко персонал, част от хората са в отпуск. Имаме нужда от доброволци", заявява Станислав Георгиев, който е социален работник в дома.

Въпреки предпазните мерки, служителите се притесняват да не се заразят. Не са доволни и от заплащането, което получават.

"Особено санитарите в институцията съм чувал, че за тази минимална работна заплата не биха влезли в COVID-сектора да работят, допълва Георгиев.

От община Русе признаха, че вече има желаещи да напуснат работа. Допълнително напрежение създавало и разделянето на обитателите на дома в две сгради.

"Има персонал, който заедно с болните не излиза от тази сграда, т.е. е преминал на 24-часов режим на работа и именно това просто изцежда силите на тези хора. Ние ще ги подпомогнем финансово", коментира директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" към община Русе Спасимир Димитров.

На брифинг в Народното събрание социалният министър Деница Сачева заяви, че следят ситуацията със заразените в дом "Възраждане" и ако има общинско решение за пренасочването на част от обитателите в друга сграда, министерството ще покрие разходите.

"В случай че има недостиг на персонал, ние имаме готовност да командироваме служители там, но бързам да подчертая, че с дата 1-ви август не само заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане се увеличават, но се увеличават и стандартите за възнаграждение именно в социалните услуги, така че заплатите ще бъдат по-високи със средно 21 процента'', каза Сачева.

От община Русе са потърсили съдействие от БЧК и неправителствената организация "Каритас" да помогнат с доброволци, които да обслужват здравите хора в старческия дом.

Автори: Калчо Петков и Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръба с отпадни води се излива в Равда
Тръба с отпадни води се излива в Равда
Световен шампион с Германия спира с футбола
Световен шампион с Германия спира с футбола