Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

На фирми, кандидатствали по COVID мерките, искана "такса успех"

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:40, 31.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Сигнали за искана "такса успех" към бенефициенти, които са кандидатствали по Covid мерките са постъпили в министерството на икономиката. За това предупреди министър Лъчезар Борисов.

В схемата са замесени служители на министерството, както и консултантски фирми, които искали между 40 и 60% от стойността на проектите, за да ги одобрят.

"Най-така фрапиращото е, че тази такса минава през 40-50 и стига до 60% , което е нещо наистина неприемливо, нереално, недопустимо. Всички проекти са на различна стойност, защото те са по различни процедури. В момента минималната стойност по мярката е между 3 хиляди и 10 хиляди лева. Следващите мерки стават все по-големи, които ще бъдат отваряни. Именно заради това ние искаме този контрол, тази сигурност", посочи икономическият министър Лъчезар Борисов.

ДАНС вече проверява сигнала, а Министерството на икономиката обяви имейл и горещ телефон за сигнали.

"Имейлът, който е създаден за сигнали, е: signali@mi.goverment.bg., а телефонът за пряка връзка е 02/ 940-74-21. На този имейл няма да работят хора от управляващия орган, така че да няма конфликт на интереси, а утре ще публикуваме на нашата интернет страница и примерни документи по текущата процедура, която е отворена до 24 август за кандидатстване", допълни Борисов.

Министърът се зарече, че получилите финансиране бенефициенти също ще бъдат проверявани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БТК е с нов собственик – медийната група United Group
БТК е с нов собственик – медийната група United Group
Голям пожар край Асеновград
Голям пожар край Асеновград