НОВИНИ

На фирми, кандидатствали по COVID мерките, искана "такса успех"

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
18:40, 31.07.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Сигнали за искана "такса успех" към бенефициенти, които са кандидатствали по Covid мерките са постъпили в министерството на икономиката. За това предупреди министър Лъчезар Борисов.

В схемата са замесени служители на министерството, както и консултантски фирми, които искали между 40 и 60% от стойността на проектите, за да ги одобрят.

"Най-така фрапиращото е, че тази такса минава през 40-50 и стига до 60% , което е нещо наистина неприемливо, нереално, недопустимо. Всички проекти са на различна стойност, защото те са по различни процедури. В момента минималната стойност по мярката е между 3 хиляди и 10 хиляди лева. Следващите мерки стават все по-големи, които ще бъдат отваряни. Именно заради това ние искаме този контрол, тази сигурност", посочи икономическият министър Лъчезар Борисов.

ДАНС вече проверява сигнала, а Министерството на икономиката обяви имейл и горещ телефон за сигнали.

"Имейлът, който е създаден за сигнали, е: signali@mi.goverment.bg., а телефонът за пряка връзка е 02/ 940-74-21. На този имейл няма да работят хора от управляващия орган, така че да няма конфликт на интереси, а утре ще публикуваме на нашата интернет страница и примерни документи по текущата процедура, която е отворена до 24 август за кандидатстване", допълни Борисов.

Министърът се зарече, че получилите финансиране бенефициенти също ще бъдат проверявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БТК е с нов собственик – медийната група United Group
БТК е с нов собственик – медийната група United Group
Голям пожар край Асеновград
Голям пожар край Асеновград