НОВИНИ

Критик на Кремъл е изправен пред 25 години затвор

критик кремъл изправен години затвор
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:26, 10.04.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Критик на Кремъл e заплашен от 25 години затвор. Владимир Кара-Мурза е обвинен в няколко обвинения, сред които държавна измяна, разпространение на невярна информация за руската армия.

Руският опозиционер поддържа всички свои политически изявления, включително срещу офанзивата в Украйна, предаде АФП.

"Подписвам се под всяка дума, която съм казал и за която съм обвинен днес. Не само че не се разкайвам за нищо от това - аз се гордея с него", каза 41-годишният Кара-Мурза, като посочи борбата си срещу офанзивата в Украйна и президента Владимир Путин.

"Обвинявам себе си само за едно нещо - не успях да убедя достатъчно мои сънародници и политици в демократичните страни в опасността, която сегашният кремълски режим представлява за Русия и за света", допълва той.

Журналистът със западно образование е бил близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

"Гордея се с факта, че Борис Немцов ме въведе в политиката. И се надявам, че той не се срамува от мен", казва Кара-Мурза.

Неговият процес е последният от поредицата дела срещу опозиционни гласове в Русия в рамките на репресиите, които се засилиха, след като Путин нападна Украйна миналата година.

Прокурорите поискаха 25 години затвор срещу него. Присъдата се очаква следващия понеделник, но политикът заяви: "Знам присъдата си... такава е цената за негласност в Русия сега".

Кара-Мурза твърди, че е бил отровен два пъти - през 2015 г. и 2017 г. - заради политическата си дейност, но е продължил да прекарва дълги периоди от време в Русия. Състоянието му се е влошило в затвора, заяви адвокатът му Вадим Прохоров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста
Григор Димитров се изкачи с една позиция в световната ранглиста
Мъж в Перник хвърли камък по автобус с хора и счупи стъкло
Мъж в Перник хвърли камък по автобус с хора и счупи стъкло